0 542 799 13 13

Akrepler Nasıl Ürer Nerelerde Yuvalanır

İstanbul Böcek İlaçlama Firması: 0 530 667 01 19

Akrepler Nasıl Ürer Nerelerde Yuvalanır? hayli merak edilen bir konudur. Böcek ilaçlama uygulamalarında akreplerin önemli bir yeri mevcuttur. Bilindiği gibi akrepler zehirli ve tehlikeli canlılardır. Akrep yumurta ile mi çoğalır? diyorsanız akrepler yumurtlamaz ve doğum benzeri bir üreme özelliğine sahiptir. Yeni doğmuş akrep yavrusu çok küçük ve beyaz şeffaf bir renge sahiptir. Dünyada 1.750 tür akrep yaşadığı belirtilmektedir. Farklı iklim ve coğrafya gibi çok çeşitli yerlerde yaşam sürdükleri bilinmektedir.

Peki, akrepler nasıl ürer? akreplerin çiftleşmesi nasıl olur, akrep doğumu nasıldır? biliyor musunuz? Akrepler de üreme böceklerdeki gibi olmaz. Böcekler gibi yumurtalarını dışarıya bırakmadıkları için üreme anne karnında olur ve doğan akrepleri sırtında taşır. Yaşam sürelerince defalarca kabuk değiştiren dişi akrepler, yavrularını doğurduktan sonra ilk kabuk değişimine kadar yavrularını sırtlarında taşırlar.

Deri değişimi aşamasından itibaren yavrular annelerinin sırtından inerek akrep yavruları etrafa dağılarak hayata yalnız devam edecektir. Akrep yavrusu zehirli midir? diyorsanız çok küçükken zararsız olmasına karşın vücut oluşumu tam hale gelince zehir özelliğine sahip olur. Doğumdan sonra şayet yavru akrepler annelerinin sırtlarından düşer ve tekrar anne sırtına çıkamaz ise ya su kaybından ya çevre şartlarından ölecektir.

Dişi akrebin bacakları, yavruların annelerinin sırtına çıkmasını sağlayan bir tür merdiven gibi yavru akreplerin sırtına çıkmasına büyük kolaylık sağlar. Akrep yumurtaları, dışarı atılmadan önce döllenmeden sonraki gelişimin tamam olması için akrebin vücudunda tutulur. Akrepler nasıl çiftleşir? akrep nasıl yetiştirilir? konusu oldukça ilginçtir. Akreplerin birbirlerini bulmaları ve çiftleşmeleri salgıladıkları koku ve titreşimler yardımı ile yaşanmaktadır.

Akreplerde Çiftleşme Ve Üreme Dönemi

Havaların ısınması ile akreplerin üreme mevsimi gelmiş olmaktadır. Bahar ayağını sarkıtıp, ilkbaharla erkek akrep çiftleşecek dişi akrep aramaya koyulur. Bir kese içinde tutulan üreme spermlerini kıskaçları ile alarak spermi dişinin eşey üreme açıklığına titizce yerleştirir. Bu yerleştirme işi bazen dişiyi oyalayarak yavaşça olabilir. Yada ani bir hareketle aniden bırakılarak ta gerçekleşebilir. Çiftleşme tamamlandıktan sonrasında akrepler genellikle ayrılır ve yaşamına devam eder.

Dişi akrebe yem olmamak için erkek akrep çoğu zaman kaçarak uzaklaşır ve hayatta kalmayı başarır. Çünkü akrepler içinde çiftleşmeden sonra dişiler yamyamdır. Tedbirsiz davranırsa çiftleşme bitince erkek akrep, dişi akrep tarafından vahşice yenebilir. Şayet böyle bir durum gerçekleşmez ise erkek akrebin ilk yapacağı şey, yiyecek aramak ve beslenmesini sağlamak olur.

Akrep yavrusu nasıldır? dişi akreplerin doğumdan sonra sırtlarında taşıdıkları yavru akrepler larva olarak değerlendirilirse bu yanlış bir değerlendirme olacaktır. Akrep yavrularının larva olarak nitelenme nedeninin sebebi, kremsi beyaz renkli bir özellik sergilemesidir. Bilindiği gibi larva, böceklerin yumurtadan pupa evresine geçiş süreçlerinde meydana gelen kurtçuktan yetişkinliğe, değişime uğrama aşamaları olarak bilinir.

Halbuki akrep yavrusu, doğumdan itibaren dokunaçlara, pençelere, akrep sokmasına imkan sağlayan kuyruğa ve diğer dış özelliklere bütünüyle sahiptir. Bu nedenle akrep yavrularına yarı ergin böcek gözüyle bakılmaktadır. Birinci deri değişimi sürecini tamamlayan yavru akrepler “juvenil” olarak görülmektedir. Akreplerin kabukları kremsi beyazdan pembeye, birkaç gün sonra da kahverengiye evrilerek görünümü değişir.

Yavru Akreplerin Yetişkin Olma Süreleri

Yavru akrepler bu evrede dolaşmak için kısa geziler için anne sırtından iner ve döndüklerinde yine annelerinin sırtına bacaklarına tutunarak çıkarlar. Zamanla bu gezilerin süresi giderek uzar. Anne sırtından inen yavru akrepler, 6-7 ay gibi bir süre annelerinin peşinde toplu olarak dolaşır. Bundan sonra yalnız ve bağımsız bir hayat sürmeye başladıktan 3-4 yıl sonra yetişkin akrepler halini alacaklardır.

Dişi akrepler, 5 ay ile 1 yıl arasında farklılık gösteren bir gebelik süresi yaşar. Doğum için yaklaşık 20 ila 47 arasında yavru akrep hayata getirir. Yavru akrebin erişkin bir akrebe dönüşmesi için gerekli süre 5 ya da 6 kabuk değişimi aşamasıdır. Ortalama bir akrebin ömrü ise yaşanılan ortamın koşullarına ve yiyecek bulma durumuna bağlı olarak 3 yıl ile 5 yıl arasında farklılık gösterir. Bazı akrepler diğerlerinden farklı olarak 15 yıllık bir ömür sürebilir ve çok daha uzun süre hayatta kalırlar.

Akrep ile mücadele bilinçli olarak yapılması gerekir. Akrep nasıl ürer ve çoğalır? kısaca açıklamaya çalıştık. Akrepler, insanların ve hayvanların yaşamlarını tehdit eden zehirli ve ölümcül canlılardır. Akrep evden nasıl uzaklaştırılır? diyorsanız bazı keskin kokulu bitkiler akrebin sevmediği kokular olarak öne çıkar. Ancak bu kesin sonuç vermez. Bütün akrep çeşitleri zehirli olmasa bile, bir akreple aynı evde yaşamak insanların en çekindiği özelliktir.

Peki, akrep nasıl öldürülür? akreplerin yok edilmesi için ilaçlama çözüm mü? diyorsanız profesyonel böcek ilaçlama firmalarından destek alarak evde akrep ilaçlama yaptırmanız şarttır. Akrep ilacı üst seviyede ve en iyi akrep ilaçlama yöntemleri kullanılarak uygulanmalıdır. Akrepler daha çok kuru iklim özelliği sergileyen yer ve dönemlerde karşımıza fazlaca çıkmaktadır. Akrepler nasıl ürer nerelerde yuvalanır? bilmek gerekir.

Akreplerin Yaşam Şartları Ve İklim

Akrepler nasıl ürer nerelere yuvalanır? diyorsanız dünyanın herhangi bir yerinde, birçok farklı iklim türünde akreplerin türlerine rastlamak mümkündür. Yaşam yerleri akrep türlerine göre değişim sergilese de, kuru iklimler akreplerin en sık rastlandığı özellikleri taşır. Nem ve su kaybına karşı fazlasıyla duyarlı oldukları için, su kaynaklarının etrafında daha fazla akrep bulunur. Çöller ve yarı kurak iklimler akreplerin yaşam alanları olarak öne çıkar.

Şayet ortam şartları su bulmaya elverişli değilse, akrepler bu ihtiyaçlarını temin edebilmek için avladıkları hayvanlardan bu ihtiyaçlarını karşılar. Akrep, yuvasını nerelere yapar? Akrepler yuvasını daha çok serin yerlere yapmaktadır. Özellikle gündüzleri gölgelik yerlerde saklanıp geceleri aktif bir hayat sürerler. Akrepler yuvalarını çoğunlukla toprak altlarına yapar. Yuvalar çoğu zaman tek bir akrep için ideal ölçüdedir.

Akrep yuvaları için oldukça elverişli olan bölgeler, kütüklerin, kayaların, yaprak yığınlarının ve tahta döşemelerin altları olarak öne çıkar. Çalılıklar ve duvar dipleri gibi dikey özellikli bölgelerin altlarına yuva yapma açısından oldukça isteklidir. Akrebin özellikleri ve avını yakalaması son derece sabırlı davranışları ile peşinde koşmadan gerçekleşir. Akrep, hareket eden avlarını etrafa yaydığı titreşimleri sayesinde kolayca etkisiz hale getirir.

Akreplerin beslenmesinde özellikle böcekler, örümcek, kene, kırkayak gibi canlılar akreplerin başlıca yiyecekleri arasında yer almaktadır. Ayrıca fare, kurbağa ve kaplumbağa gibi küçük türler akrepler için beslenmesini karşılayacağı lezzetli bir av olabilir. Akrep, bir kenara saklanıp avını sabırla bekler. Şayet avı küçükse avını kıskaçları ile ezip yer. Av büyük bir yapıda ise kıskaçları ile yakalar ve kuyruğundaki zehri ile etkisiz hale getirir ve somurarak eritip yer.

Akrepler Evlerde Nerelerde Saklanır?

Akrep sokması sonrası kurbana salgıladığı zehir sinir sistemi üzerinde oldukça büyük tahribat yaptığı için felç eder ve kurbanını kolaylıkla etkisiz hale getirebilir. Akrepler yiyecek bulabilmek için yuvalarından çıksalar da bu durum bazen farklı ilerleyebilir. Özellikle akrepler içinde (Anuroctonus phaiodactylus) türü kurbanının yuvanın içerisine girmesini sabırla bekler içeri giren kurban kendisini bekleyen akrebin kıskaçlarına yakalanır.

Akreplerin yuvalarını terk etmemesinin asıl nedeni eş bulmak içindir. Ancak sadece yetişkin erkek akrepler bunu yapar. Evler için akrep tehlikesi oldukça ciddi sonuçların yaşanmasına sebep olabilir. Akreplerin su kaynağına yakın yerlerde yaşamayı sevmesi akreplerin nemli bölgeler bulunan evlere girmesini oldukça cazip hale getirir. Bu nedenle evin içinde banyo giderleri akrepler için en çekici bölgeler arasında yer alır.

Ayrıca akıntı yapan musluklar, tamir edilmeyen giderler akrepleri eve çeker. Buraların önlenmesi ve akreplere karşı tedbir alınması gerekir. Bahçe bölgesinde çalılıkların temizlenmesi ve budanması, duvarlara yakın yerlerde çalı ve ot yığınlarının kaldırılması gerekir. Odunluk olan yerlerde odunların kuru ve kapalı bölgelerde saklanması gerekir. Evlere yakın olan apartmanların depoları ve inşaatlar en fazla akrep görüldüğü bölgelerdir.

Akrep mücadelesinin en etkili çözümü hiç kuşkusuz akreplerin giriş yollarında gerekli tedbirlerin alınmasıdır. Akrepler zehirli canlılardır ancak tüm akrepler de ölümcül zehir bulunmaz. Akrepler nasıl ürer nerelerde yuvalanır? diyorsanız rutubetli ve nemli bölgeler onlar için idealdir. Bazı akreplerin zehri insanları öldürecek kadar güçlüdür. Bu nedenle evcil hayvanlar ve insanlar için binalarda risk teşkil ederler. Akreplerin en tehlikeli olduğu hiç kuşkusuz yeni doğan bebekte çocuklardır.

Kara Akrep Oldukça Tehlikelidir

Siyah renklerde olan akrep en fazla görülen akrepler arasında başta gelir ve oldukça iri yapılıdır. Kara akrep (androctonus crassicauda) olarak da adlandırılır. Buthidae familyasındaki akrep türleri arasında en tehlikeli ve zehri güçlü olan akreptir. Siyah akrebin ve diğer akreplerin anatomik özellikleri benzerlik gösterir. Düz siyah ya da kahverengi olan siyah görünümdedir. Bu akrepler 8 santimetre uzunluğa ulaşabilir. Kuyruk yapısı arka tarafa doğru kalınlaşarak uzayan bir görünümdedir.

Sırtını örten kemikli kalkan tek parça ve birbirine bağlı halde değildir. Siyah akrep nerelerde saklanır ve yaşar? diyorsanız kurak bölgeler siyah akreplerin en sevdiği özellikteki yerlerdir. Özellikle harabe, ahır, ev, apartman depoları, İnşaat alanları siyah akreplerin en fazla görüldüğü bölgeler arasında yer alır. Daha çok hava karardıktan sonra yuvadan çıkan kara akreplerin yiyecek olarak tercih ettiği canlılar böceklerdir.

Türkiye’de Kara akrebin görüldüğü yerler Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleridir. Özellikle Malatya, Elazığ, Adana, Batman, Diyarbakır, Mardin, ve Şanlıurfa gibi yerlerde görülen akrepler Mersin civarında da görülmektedir. Sarı akrepten sonra Türkiye’de bulunan en ölümcül ikinci tür siyah akreplerdir. Siyah akrebin ölümcül zehri bulunmaktadır. Bu nedenle en tehlikeli akrepler kategorisinde başlarda yer alır. Akrep sokması tehlikesinin büyük bir çoğunluğu siyah akrepler tarafından karşılanır.

Küçük çocuklar, alerjik hastalıkları bulunanlar ve yaşlılar akrep sokma riskinde en tehlikeli sınıfta yer alır. Kara akrepler ile mücadele profesyonel ve bilinçli olarak yapılmalıdır. Akrepler nasıl öldürülür, akreplerden nasıl kurtulunur? diyorsanız mutlaka akrepleri yok etmek için akrep ilaçlama hizmeti almanız gerekir. Akrepler Nasıl Ürer Nerelerde Yuvalanır? Konusunda bilgi vermeye çalıştık. Yaşadığınız akrep şikayetlerinde Atlas Türk ilaçlama firmasını arayarak akreplere karşı profesyonel ilaçlama servisi talep edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir