Özellikle ev hanımları farelerden çekindikleri için, Fare İnsanı Isırır Mı? diye çekinmektedir. Fareler kemirici ve tırnaklı hayvanlar olup, insanların zaman zaman fare şikayeti yaşaması sonucu özellikle çocuklar ve ev hanımları farelerden ciddi şekilde korkar ve rahatsız olurlar. Lafım fareleri iri yapılı kemirgenler olup insanları ısırma riski en yüksek türlerdir. Fare ilaçlama yapılmayan ve çeşitli nedenle sıkıştırılan fare ısırır mı? sorusuna elbette ısırma riski yüksek olacağı bilindiği için evet demek hiçte abartılı olmayacaktır.
Kemirgenler familyasından olan, bir çok cinsi bulunan bir canlı türüdür fare ve sıçanlar. Yeryüzünde hemen hemen her yerde rastlanabilen bu canlı oldukça hızlı hareket edebilir ve aynı şekilde hızla çoğalabilir. Ülkemizde kahverengi ve siyah tonlarındaki küçük fareler fındık faresi olarak adlandırılırken daha büyük ve gri tonlarında olan, genellikle kanalizasyon sistemleri içinde yaşayan türüne ise sıçan denmektedir. Fareler, genellikle bitki ve kendisinden küçük haşere türleri ile beslenebilirler ve oldukça geniş bir besin skalasına sahiptirler.
Farelerin Neden Olduğu Sorunlar
Kırsal bölgelerde ekili alanlara büyük zarar verebildikleri gibi, şehir yaşantısında da özellikle ahşap malzemeleri kemirerek ciddi maddi zararlara sebep olabilirler. Hijyenik alanlarda yaşamadıkları için bulundukları ortamlardaki diğer canlılara hastalık bulaştırma ihtimalleri oldukça yüksektir. Evlere giren lağım fareleri ve diğer fareler ısırır mı? diye pek çok insan merak ettiği için bu konuda çok fazla soru ve bilgi talebinde bulunanların bilmesi gereken normal şartlarda fareler ısırmaz ama aç kaldıkları zaman tehlikeli olabilirler.
Köşeye sıkıştırılan ve tehlike anında ısırma riskleri oldukça yüksektir. Veba ve benzeri hastalık taşıyıcı özelliklerinden dolayı sağlık açısından risk oluştururlar. Fabrika ve işletmelerde kabloları kemirir, elektronik cihazlara ciddi zararlar verirler. Apartman ve sitelerde su tesisatları ve kabloları kemirdikleri için yangın ve su baskınlarınsa sebep olabilirler. Kemirgen fare türleri insanlar için hem ekili alanlarda hemde konutlarda ciddi sorunlara yol açtıkları için önlenmeleri şarttır.
Evde Fare Mücadelesi
Günümüzde hem kırsal hem de kentsel alanlar için ciddi zararlara neden olan bu haşere türünü yok etmek ve ya engelleyebilmek adına uygulanabilecek bir çok ilaçlama ve tuzak sistemleri mevcuttur. Bunlardan en çok bilinenleri fare kapanları, zehirli yapışkanlar ve zehirli ilaçlardır ancak bu tarz yöntemlere başvurulduğunda fareler epey akıllı canlılar oldukları için etkili bir sonuç alınamadığı gibi, hijyenik olmayan, insan sağlığını tehdit eden durumların da oluşması kaçınılmazdır.
evde fare mücadelesi konusunda her zaman uzman ekiplerden yararlanılmalı, deneyimli firmalar tarafından gerekli önlemler alınmalıdır. İlaçlamaya dair garantili hizmet sunan fare ilaçlama firmaları ve haşere ilaçlama firmaları tarzı firmalardan yararlanılmalı, yapılacak olan işlemlerin etkili ve sağlık açısından zararsız nolmasına dikkat edilmelidir. Zararlı fare türleri her zaman için insanların direkt kendilerine ve ürünlerine ciddi zararlar vermeleri muhtemel olan zararlı türleri olup yaşam alanları ile işletmelerde fare mücadelesi yaptırmak zorunludur.
Fare İle Mücadelede Kullanılan Yöntem Ve İlaçlar
Eve Giren Fare İnsanı Isırır Mı? gibi insanları huzursuz eden sorguların ve tedirginliklerin son bulmasında fare ilaçlaması insanların tedirginliğini sona erdirmek için tek çaredir. Fare ısırması tehlikeli olup yaşam alanları ve konutlarda fare ilaçlama hizmeti alınması gerekir. Fareler ile mücadele istasyonlu yemleme ve yapışkan modeli ile yapılabilmektedir. Ayrıca fare kapanı, ve yapışkan ürünler ile farelerin yakalanması ve verdikleri zararların ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır.
Fareler tırmanıcı özellikleri ile en yüksek binalara bile girebilir. Toprak altında özellikle bahçe ve bina çevrelerinde yeşil alanların sulanması fareler için büyük avantaj sağlar. Yumuşak zemin onların daha kolay yuvalanması ve binalara sızmalarını kolaylaştırılır. Böcek ilaçlama ile fare ilaçlaması arasında uygulama kadar zaman farkıda mevcuttur. Farenin yapısı oldukça sağlam olduğu için hemen ölmeyecektir. Fare ilaçlamasında sabırlı olmak ve evdeki tüm farelerin ölmesini beklemek gerekir.Kemirgen Fareler Nasıl Yok Edilir? yazımızı okumalısınız.