Gümüş Böceği Hakkında en belirgin görünüm kanatsız böcekler içerisinde yer alan parlak görünümlü bir böcektir. Böcek ilaçlama kapsamında mücadele edilen zararlılar arasında görünüş olarak en tuhaf özelliğe sahiptir. Yumuşak vücutlu, baş kısmında anten bulunan ve baştan kuyruğa doğru daralan bir vücut yapısına sahiptir. Kuşkusuz evler, gümüş böceğinin yaşaması için mükemmel koşullara sahiptir. Bunun ana nedene rutubet ve nemin evlerde yüksek oranda bulunması yanı sıra kitap ve koli gibi eşyalarda rastlanır.
Gümüş ve nem böceği beslenmesinde önemli yer tutar. Daire içinde banyo ve mutfak kısımlarında nemli ve karanlık bölgeler varsa, onlar için bir yaşam umudu çok daha yüksek seviyede olur. Ayrıca evinizde kolay ulaşabilecekeri bir gıda kaynağı bulurlarsa, istilaya başlamak için mükemmel bir sebebi bulmuş sayılırlar. Gümüş Böceği Nedir? gümüş böcekleri nereden gelir? diyorsanız genellikle banyo, lavabo, lağım boruları ve su sızıntısı olan bölgeler gümüş böceği oluşumunda önemli etkendir. Gümüş böcekleri yani gümüşçünler, gözyaşı şeklinde vücuda sahip tuhaf yapılı böceklerdir.
Gümüş Böceklerinin Görüldüğü Yerler
Renk yapısı olarak isminden anlayacağınız gibi gümüş renginde olup bazıları siyaha yakın ve kahverengi şekilde de görünürler ama beyazlardır. Yapı olarak küçük olmaları nedeni ile pek çoğu 3-4 inçten fazla büyümez. Gümüş Böceği evin içine girmek için tahmin ettiğinizden fazla alanı kullanabilir. Kitaplar veya karton kutular, alınan eşyalar, kapı altları, havalandırma mazgalları, ve atık su giderlerinden kolaylıkla evinize girebilirler. Sağlık açısından direkt olarak bir zararı bulunmayan gümüş böcekleri, eğer kontrol altına alınmazsa yiyeceklere dışkı ve salyalarını bırakarak zarar verebilir.
Evdeki kütüphaneler ve kitapların arasında çoğalır hatta bazı eşyaları kullanılmaz hale getirebilir. Gümüş Böceği Nerede Yaşar? Gümüş böceklerinin kimi sıcak ortamları tercih ederken, bazıları soğuk, nemli ve karanlık ortamları seçerler. Bazıları gümüşçünler ise sıcaklığa hiç aldırış etmezler. Mutfaktaki dolaplar, banyo ve kiler, bodrum katı gibi az kullanılan yerler, gümüş böcekleri için en ideal yaşam alanıdır. Saklanacak yerlerinin sayısı fazlaysa, hiçbir şekilde evinizden ayrılmaz ve giderek evi istila etmeye başlarlar.
Gümüş Böceği Nasıl Beslenir Nasıl Ürer?
Eviniz, Gümüş böcekleri için oldukça çekici beslenme alanlarının başında gelir. Kağıt ve yapışkanlarla dolu kitaplar, koliler, duvar kağıtları, kumaşlar ve tahıllar gümüş böceklerinin en sevdiği yiyecek gurupları olduğu için evlerde çok rahat bir biçimde beslenip üreler. Tüm bu besin kaynakları gümüş böceklerinin hayatta kalması için gereken protein, şeker ve nişastaya sahiptir. Gümüş Böceği Nasıl Ürer? diye merak edenlerin bu gibi konuları bilerek gerekli tedbiri alması oldukça mühimdir. Gümüş Böceği Üremesi türüne bağlı olarak değişkendir.
Dişi gümüş böcekleri her gün 200’e yakın yumurta bırakabildiği için son derece hızlı çoğalırlar. Bu yumurtaları genellikle sıcak ve nemli ortamlara bırakırlar. Yumurtadan çıktıktan sonra, normal bir gümüş böceğinin yetişkin boyuta gelmesi için yaklaşık olarak dört aylık bir süreye ihtiyacı vardır. Evdeki kırık dökük, çatlak ve nemli alanlar gümüş böceği üremesine ciddi hız kazandırır. Bu üremenin önüne geçmek için evinizde, yerlerde ve duvarlarda bulunan ve gizlenmeye müsait olan yarıkları silikon yada beyaz çimento yardımı kapatmalısınız.
Gümüş Böceklerini Önlemek
Buraların dikkatlice kapatılması sonucu gümüş böcekleri, yumurtalarını bırakacak bir yer bulamaz ve üremeleri ciddi anlamda yavaşlar. Ayrıca elektrik süpürgesinin haşere istilasında önemli yardımını anlatmaya gerek yoktur. Evinize yerleşip yuvalanan gümüş böceklerinin yumurta bırakma ihtimali olan yerleri çekiş gücü yüksek bir elektrik süpürgesi ile düzenli olarak süpürmek son derece faydalıdır. Gümüş Böceği Yumurtaları genellikle kuytu bölgelerde olduğu için beyaz eşyaların arka kısımları ve dolap altları gibi yerlerde böcek yumurtası olur.
Gümüş böceklerinden kurtulmak için öncelikle evinizdeki nemli bölgeleri ortadan kaldırmalı ve yuva olarak kullanabilecekleri ve yumurta bırakabilecekleri yarıkları itinalı bir biçimde tamir ederek yuvalanmalarına ve yumurta bırakmalarına fırsat vermemelisiniz. Duvarları boyamak veya silikon kullanmak ilk başta alabileceğiniz en pratik önlemler olarak dikkat çeker. Ayrıca gümüş böceği istilasından kurtulmak için profesyonel gümüş böceği ilaçlama desteği almakta gümüş böceklerinden kurtulmanın en önemli ayağıdır.
Gümüş Böceğinin İlginç Özellikleri
Kimyasal mücadele fiziksel mücadeleden çok daha etkilidir. Gümüşcün Böcekleri Gümüş Böceğinin İlginç Özellikleri Ve Doğal Mücadele Gümüş böcekleri hiç beslenmeden 10 civarında ay aç yaşayabilirler. Bu böcek türleri çiftleşme zamanı 30 dakikalık dans yaparlar, çiftleşme öncesi bir tür aşk dansıdır. Yaklaşık olarak 300 milyon yıldır değişmeden kalmış olan bir böcek türüdür. Nemi çok sevdiği için bu böceklere gümüş balığı da denmektedir. Bu böcekler çok iştahlı hayvanlardır. Duvar kağıdı, macun, kitap, tahıl, un gibi değişik özellikte her şeyi yerler.
Gümüş böcekleri ortalama 1 yıl ile 3 yıl arası bir zaman yaşar. Ancak uygun ortamlarda 8 yıla kadar yaşayabilirler. Gümüş böceği jel ilaç kullanılarak önlenebilir. Nem böceği zararları arasında gıdaları kirletip bozulmalara sebep olmaları görülmektedir. Gümüş Böceği Isırması görülmeyen bir böcek türüdür. Gümüş böceği yavrusu beyazımsı bir renkte olur. Gümüş böcekleri ile doğal mücadele başlangıç aşamasında belirli ölçüde başarılı olabilmektedir. Gümüş Böceği İle Doğal Mücadele için portakal ve limon kokuları etkilidir.
Doğal Gümüş Böceği Mücadelesi
Evinizde istemediğiniz ve etrafa leke yapan gümüşçün böceklerini uzak tutmak narenciye kokulu oda spreyleri kullanabilirsiniz. Naftalin gümüşçün böceğini uzak tutmak için işe yarayan bir uzaklaştırıcıdır. Ada çayı, defne, fesleğen gibi bitkiler gümüşçün böceklerini uzak tutar. Ayrıca bu otların yapraklarını kurutup küçük keselere koyduktan sonra rutubet böceği istilası olan noktalara yerleştirirseniz gümüş böcekleri yaklaşmaz. Diatom toprak İnsanlara ve hayvanlara bir zararı olmayan diatomlu toprak, böceklerin yaşamlarını yitirmesini sağlar.
Gümüşçük böceği tarafından ele geçirilmiş bir bölgeye biraz diatom toprak koyarak, onları kolayca öldürebilirsiniz. Tuz Gümüşçün böceğinin yapısı üzerinde oldukça zararlı bir öldürücüdür. Aynı zamanda tuz nemi de emer ve gümüş böceklerinin nefes alamamasına ve ölmelerine sebep olur. Evde Gümüş böceği görülmesi durumunda erken müdahale etmek giderek üremelerini engeller. Gümüş böceklerini yok etmek için doğal yöntemler istenen etkiyi gösteremeyeceği için mutlaka gümüş böceği ilaçlaması yaptırmak gerekir. Dilerseniz Hamamböceği yazımıza göz atabilirsiniz.