Halı Böceği Uçar Mı? rutubetten oluşan böcekler arasında halı böcekleri de yer alır. Anthrenos Verbasci olarak bilinen, deri ile beslenenler familyasında dermestidae olarak tanımlanan bir böcektir. Böcek ilaçlama uygulamalarında halı böcekleri ile mücadele özellikle dip bölgeleri ve rulo şeklinde etrafı kaldırılan halıların ve kumaşların arası hedef alınarak yapılması gerekir. Halı böcekleri boyut olarak 4 ila 6 milimetre uzunluğuna sahiptir.
Alacalı halı böceği dışındaki tüm halı böcekleri 2 ile 4 milimetre boyuta sahiptir. Değişik renk ve görüntülerde halı böcekleri bulunmaktadır. Alaca renkli halı böceği, kahverengi renkli yada siyah bir görünümdedir. Yavrular ise beyaz renkli tüylerle örtülüdür alaca renk halı böceği olarak bilinen tür yalnızca Avrupa ve İngiltere de yaşam sürer. Mobilya, halı böceği subtropikal kaynaklı bir özellikle olduğu için soğuğa karşı oldukça hassas bir özellik sergiler.
Halı böceklerinin gelişim ve üremesi için ılık ve kuru ortamlar en ideal şartları sağlar. Ancak düşük nem oranına sahip olan gıda malzemeleri ile beslenerek hayatta kalabilirler. Halı böceklerine rutubet böceği olarak ta isim verilir. Çünkü burada bitkilerde de görülen bu böcekler buralardaki kuru malzemelere dadanır ciddi anlamda sıkıntıya sebep olurlar. Ayrıca kurt böceği olarak isimlendirilen bu tür böcekler tekstil ürünlerinde ve tahıllarda görülen bir özelliğe sahiptir.
Ergin halı böcekleri daha fazla dış mekanlarda görülür çünkü bu böcekler polen ve nektar ile beslenerek hayat sürer. Hayvansal ürünleri ve bazı durumlarda bitki kaynaklı ürünleri istila ederler. Tekstil alanında ise halı böcekleri daha fazla ve yoğun şekilde görülür. Özellikle halı altları, süpürgelikler gibi rahatsız edilmeden kolayca gizlendikleri bölgelerde çok hızlı ve üreme seyrine girerler. Halı böceği üremesinde larvalar yün, deri, kürk ve keratin içeren ürünleri çiğneyerek önemli oranda hasarlara yol açar.
Halı Böceklerinin Zararları
Bazı durumlarda bitki kaynaklı gıda ürünlerine de saldıra bildikleri bilinmektedir. Özellikle tekstil malzemelerinde şekilsiz bir özellikte delikler açarak ciddi zararlara sebep olurlar. Arkalarında iz yada atık bırakmadıklarından dolayı larvalar görünene kadar büyük oranda zarar verdikleri için son derece zararlı böcekler olarak dikkat çeker. Halı böceği resmi alacalı tuhaf bir özellik sergiler halı böceği ısırığı insanlarda görülen bir durum değildir. Halı böceği nereden gelir? halı böceği yavrusu nasıl olur? halı böceği ilacı bireysel olarak kullanılabilir mi? konuları önemlidir.
Halı böceklerinin zararlarından çekinen insanlar halı böceği nedir? diye çok sayıda insanlar soru ve arayışlar içine girmektedir. Halı böcekleri insanı ısırıp sokma benzeri zararları görülen bir böcek değildir. Ancak şarbon vektörleri oldukları bilinmektedir böceklerin tamamına yakınında olduğu gibi halı böcekleri de ortam olarak nemli bölgeleri çok sever ve buralarda uzun süre hayatta kalabilir. Özellikle eski eşyalar ve halılar arasında yaşamayı seven bu böcekler buralarda ciddi anlamda istila oluştururlar.
Görünüm olarak oval bir vücut yapısına sahip olan halı böceği beyaz, siyah, sarı desenli renkleriyle dikkat çeker. Ancak bazı durumlarda turuncu renklerde görülebilmektedir. Halı böceğinin larvaları ise daha çok açık kahverengiden siyaha geçen bir renk yapısına sahiptir. Larvalar yoğun dikene benzeyen kıllarla örtülü bir vücuda sahiptir yetişkinlik dönemlerine ulaştıkça boyutları gittikçe büyür. Halı böcekleri nasıl beslenir? halı böcekleri ne yer? diyorsanız yetişkin halı böcekleri daha çok polenler yani çiçek polenleri ile beslenerek yaşam sürer.
Ancak larvaları ölü böcek, depolanmış tahıl, işlenmiş gıda, bitki tarzı çeşitli malzemelerine kolayca beslenebilmektedir. Halı böcekleri yetişkin döneme ulaştıkları zaman ışıktan etkilendikleri için ışığı oldukça fazla severler. Bu nedenle gündüzleri aktif olan bir yapı sergilerler geceleri ise güçlü ışıkları gördükleri zaman ortaya çıkarak aktif bir özellik sağlarlar. Halı böceği larvaları ışığı pek sevmediği için çoğunlukla saklanma özelliği sergiler.
Halı Böceği Larva Ve İstilasını Nerede Gerçekleştirir?
Evdeki halı böceği larvalarının saklandığı bölgeler beslenme ve gıda kaynaklarına oldukça yakındır. Halı böceklerinde istila belirtisi evin içinde uçarken yerde sürünürken anlaşılabilir. Işığı çok sevdikleri için genellikle geceleri ışığa doğru uçarlar ve bu şekilde varlıkları kolaylıkla anlaşılabilir. Halı böceklerinin arkalarında bıraktığı belirli bir işaret yoktur ancak en büyük işaret hiç kuşkusuz bıraktıkları zararlar olarak bilinir. Yavru halı böceklerinin bulunduğu bölgeler daha çok atıl bekletilen bölgelerdir.
Evde kullanılmayan rulo şeklinde katlanan eşyalar ve halıların arası olarak dikkat çeker. İpek, deri, kıl benzeri eşyalarda bulunur ve buraları afiyetle yiyerek delikler açar ve dokularının hasar görmesine yol açarlar. Halı böceğinin geç fark edilmesi pek çok eşyanın kullanılmaz hale gelmesine sebep olmaktadır. Bu ise insanlarda ciddi manada Can sıkıntısı ve maddi zarara sebep olur. Halı böceği istilasından kurtulmak için öncelikle bu böceklerin nerelerde yuvalandığını kısa bir araştırma ile tespit etmek önemlidir.
Tespih böceği gibi halı böceği de vücuduna dokunduğunuz zaman yuvarlanır ve hareketleri oldukça yavaştır. Evde halı böceği istilasını fark ettikten sonra kaynağını tespit etmek oldukça faydalıdır. Çünkü bu böcekler en fazla kumaş ve halı aralarını sever özellikle halıyı kullanmıyor rulo halinde bir yerde saklıyorsunuz açtığınız zaman kötü bir manzara ile karşılaşmanız kaçınılmazdır. Larva ve yavrular ışıktan hoşlanmaz evin karanlık ve kullanılmayan bölgelerinde kuytu ortam sağlayan yerlerde görülebilir.
Halı böceklerini temizlemek için elektrik süpürgesi oldukça büyük bir yardımcı olacaktır. Yüksek çekiş gücüne sahip elektrik süpürgesiyle halı aralarını güzelce çektirmek, diplerdeki böceklerin yumurtaların temizlenmesinde büyük fayda sağlar. Oldukça hızlı istilaya sebep oldukları için bazı durumlarda ele geçirdikleri materyalleri kurtarmak mümkün olmayabilir. Bu gibi durumda böylesi halı yada eşyaların çöpe atılması gerekir.
Halı Böceklerinden Nasıl Kurtulunur?
Evde bulaşmanın yoğun olduğu malzemeleri atmadığınız takdirde evin her tarafında zarar açmaya sebep olabilirler. Kıyafetlerin arasında bile üreme potansiyeline sahip olan halı böceklerini yok etmek için kıyafetleri yıkamak, yüksek ısıda ütülemek gerekir. Perde, kumaş, havlu ve ipek malzemelerde buna dahildir. Kullandığınız temizleyici sabun güçlü etkili ise halı böceklerinin hiç sevmediği bir özellik sergiler. Halı böceği insana zarar verir mi? halı böceğinden nasıl kurtulurum? diyorsanız halı böceklerinin zararları maddi açıdan oldukça fazladır.
Bu nedenle evdeki halı böceklerinin yok edilmesi için profesyonel halı böceği ilaçlama servisi almanız şarttır. Halı böcekleri hızlı üreyip eşyaların arasında gizlendikleri için insanlar tarafından geç fark edilir bu ise halı böceğinin zararlarının büyük boyutlara ulaşmasına sebep olabilir. Bu nedenle kaldırdığınız perde, kumaş, halı ve yünlü malzemeleri ara ara kontrol etmenizde fayda vardır. Çünkü bulaşma başlarsa zarar ciddi kayıplara yol açar.
Ayrıca kullanılmayan kumaş ve eşyaları da açarak havalandırmak ve süpürmek faydalı olur. Halıları sererek yerde sık sık temizlemek, nemli bırakmamak, süpürgeden faydalanmak şarttır. Ancak evde halı böceği ilaçlama yaptırmak en kestirme yoldur. Çünkü bu böcekler yumurta bırakarak üreme yoluna girer. Uzun süre kullanılmayan halı benzeri malzemeler kontrol edilmediği zaman aralarında yumurta yolu ile çoğalarak değerli halı ve kumaşlarınızı kullanılmaz hale sokabilirler.
Atlas Türk ilaçlama firması olarak halı böceklerinden nasıl kurtulurum diyen müşterilerimizin yaşadıkları şikayete en etkili ilaç ve bilinçli uygulamalar ile kalıcı çözümler sağlıyoruz. Bizi arayarak halı böceği ilaçlama ve diğer nem böcekleri ile mücadelede istediğiniz böceksiz mekana ulaşmanız mümkündür. Halı böcekleri ile mücadele maddi kayıpların ortadan kaldırılması açısından belirleyici rol oynar. Gümüş böceği ilaçlama ve nem böceği ilaçlama servisi kadar halı böceklerini yok etmekte önem arz eder.