0 530 667 01 19

Hamam Böceği Türleri Ve Özellikleri

İstanbul Böcek İlaçlama Firması: 0 530 667 01 19

Hamam Böceği Türleri Ve Özellikleri, belkide ev hanımlarının bu böceklerden çektiğini kimse çekmez. Böcek ilaçlama taleplerinde çok önemli bir yere sahip olan hamam böcekleri diğer pek çok haşere türüne oranla çok daha istilacı ve hızlı çoğalan böcek çeşitleridir. Hamam böcek yaşam geçmişi incelendiği zaman insanlarda çok eski dönemlerde varlıklarını sürdürdükleri görülür. Hamam Böceği Çeşitleri yaklaşık olarak 350 000 000 yıllık bir geçmişleri olduğu düşünülürse neden bu böceklerin bir türlü köklerinin kazınmadığı kolayca anlaşılacaktır.

Böcek çeşitleri içinde hakkında en fazla arama yapılan ev zararlıları olan Alman hamam böceği, Amerikan hamam böceği, Oryantal hamam böceği, Doğu hamam böceği, şark hamam böceği, Kalorifer böceği, ve kakalak böceği gibi değişik isimlerle anılan hamam böceği çeşitleri dünya genelinde çok geniş bir yaşam alanına sahip pis alanlarda yaşam süren zararlı böcek türleridir. Hamam böcekleri hakkında bu yazıyı yazarak sizlerin bu zararlı böcekler hakkında çok daha geniş bilgi edinmenizi amaçlıyoruz.

Hamam böcekleri hakkında kısaca bilgi verip daha sonra ilginç özellikleri hakkında yazımıza devam edelim. (DICTYOPTERA) familyasından olan hamam böcekleri, eklem bacaklılar grubuna dahidir. Yumurta bırakarak çoğalan küçük ancak son derece istilacı böcekler olarak dikkat çekerler. Değişik boyutları ve farklı renkleri mevcut olan haşere türüdür. İçinde 35-40 yumurta bulunan paketler yaparak her mevsim üreme potansiyeli mevcut olan böcek çeşitleri olarak dikkat çeker.

Hamam Böceği Türleri yumurtalarını sırtlarında taşıyabilir ve dolaştıkları her yere bırakabildikleri için bu böceklerin üremesini önlemek oldukça zordur. Bir defada 180 ile 200 yumurta yapan hamam böceği zararlısı bir yıl içinde inanılmaz boyutlara ulaşır. Hamam böceğinin bıraktığı bir yumurta paketinden 35 – 40 adet yavru hamam böcekleri meydana gelmektedir. Hamam böceği yumurtaları 18 gün’de çatlayıp yavru hamam böcekleri çıkar. Hamam böcekleri çok hızlı üreme özelliğine sahip olduğu için bulaştıkları ortamda önlem alınmaz ise her yeri kuşatırlar.

Hamam Böceği Çeşitleri Hakkında

Hamam Böceği Türleri, üredikleri ortamda koloniler halinde yaşarlar ve yılda 8 ile 10 defa yumurtlarlar. Dişi ergin hamam böceği öldüğü anda bile yumurtasını bırakma özelliğine sahip olduğu için bu böceği öldürmekle yumurtlaması önlenemez. Hamam böcekleri çok pistir, her şeyi yer,her pisliği,mikrobu taşır ve insanların kullandıkları mutfak eşyalarına, tükettikleri gıdalara dışkı ve salyalarını bırakarak bulaştırırlar. Hamam böceklerinin gıda, su ve sıcağa ihtiyaçları olduğu için insan olan her yerde aktif olarak insanları rahatsız ederler.

Hamam böceği eve girdiği zaman evlerde ilk yerleşeceği yer mutfak ve banyo bölgesini tercih etmektedir. Hamam böceği genel olarak 2 yıl kadar yaşama imkanı bulan farklı tür ve renkte böcekler olarak dikkat çeker. Hamam böcekleri her yıl bir kaç defa kabuk değiştirerek kendi vücudunu yenileyen ilginç bir böcektir. Kabuğu değişmiş hamam böceği daha genç ve dinamik bir görünüme bürünür. Hamam Böceğinin Vücudu dış etkilere karşı son derece dirençlidir. Hamam böceği ayağı ve kafası kopsa bile haftalarca yaşama kapasitesine sahiptir.

Hamam böcekleri şaşılacak kadar sağlam yapılı olup, insanların dayanamadığı sıcağa ve soğuğa dayanabilir. Hamam böcekleri hiç beslenmeden ortalama olarak 40 gün kadar yaşar. Hamam böcekleri için en hayati yaşam maddesi kuşkusuz tüm canlılarda olduğu gibi sudur. Susuz ancak bir iki hafta hayatta kalabilirler. Hamam böceği 40 dakika hiç nefes almadan ve kafası kopmuş olsa bile yaşama imkanına sahiptir. Hamam böcekleri hemen, hemen bütün zamanını yuvalarında, delik ve çatlaklarda dinlenerek ve uykuda geçirirler.

Aslında çok tembel bir böcek türü olan bu haşereler sadece beslenmek için yuvalarından çıkmaktadır. Hamam böcekleri karanlıkta ortaya çıkarak mutfak ve evin diğer bölgelerinde yiyecek arar, hatta ölü böcekleri ve böcek dışkılarını bile yerler. Çok dayanıklı olmaları bilinçsiz yapılan amatör ilaçlama türlerine karşı çok çabuk direnç kazanır ve giderek evin her yerine yayılırlar. Hamam böceği binada 10 kat birden dolaştığı için bir gecede yaklaşık 4,5 km yol kat edebilmektedir. Açık ve zayıf noktalardan daire içlerine kolayca yerleşirler.

Hamam Böcekleri Nerelerde Yaşar?

Hamam böcekleri insanların ve diğer canlıların yediği ve yemediği her şeyi yeme kapasitesine sahip çöpçül özellikli böceklerdir. Böcek ölüsü, böcek dışkısı, yağ, şeker, çöp,poşet ve kağıda kadar daha pek çok şeyi tüketme becerileri bulunur. Aman Hamam Böceği ve amerikan hamam böcekleri genelde toplu koloniler halinde yaşayan böceklerdir. Bilinen tüm hamam böcekleri nemli, sıcak ve pis yerleri sevdikleri içi, kanalizasyon, kazan dairesi, depo, bodrum, toprak altı galerileri ambalaj içleri, duvar çatlakları, kapı araları, dolap altları, çatı, ambar benzeri hemen her ortamda yayılmaktadır.

Dış etkenlerden dolayı evlere ulaşan hamam böceği türleri kısa zaman içinde evde yumurtlayıp, hızla üremeye başlar ve çok uzun zaman geçmeden adeta evleri istila ederler. Yetişkin hamam böcekleri 2,5 cm uzunluğa erişebilir ve genellikle gündüzleri pek fazla ortalıkta dolaşmazlar. Karanlık çöktükten sonra, çiftleşmek veya yiyecek aramak için saklandıkları yerden çıkarak bina içleri sokaklar ve dairelerde dolaşmaya başlarlar. Işığı yaktığınız anda sağa,sola böcek kaçtığına şahit olursunuz.

Alman hamam böcekleri ve Amerikan hamam böcekleri uçabilirler. Ancak sıklıkla evlere, depolara ve garajlara hızla girip çıkarken görülürler. Kanatları olmasına karşın körelmiş kanat yapıları çok fazla uçmalarına imkan vermez. Amerikan hamam böcekleri evlerin dışında yaşam süren daha çok dış alan böcekleri olarak bina zeminleri ve çatı araları ile bahçe ve çöp konteynerleri çevresinde görülürler. Genelde evin temeline yakın yerlerde, veranda ve sundurma civarlarında veya malç, çalı ve diğer bitkilerin altında yoğun olarak bulunurlar.

Oryantal hamam böceği ve şark hamam böcekleri eve girdiklerinde çamaşırhane, kiler, bodrum, garaj ve döşeme altları gibi karanlık, nemli yerlerde gizlenerek gündüzleri pek ortalıkta dolaşmazlar. Amerikan hamam böceği, doğu hamam böceği, alman hamam böceği, oryantal hamam böceği ve kalorifer böcekleri binaların dışında yalnızca kanalizasyon sistemleri ve tesisat boruları gibi yarı sıcak ortamlarda yuvalanarak hem yaşam ikanı, hemde kolay beslenme şartlarını sağlarlar. Yer yüzünde hemen her bölgeye yayılmışlardır.

Hamam Böceklerinin Zararları

Hamam böcekleri ve kalorifer böceği evlere girdikleri zaman, kilerlerde, mutfak, banyo, salon, yatak odası, tuvalet başta olmak üzere banyo ve diğer bölgeleri kendilerine konaklama alanı seçmektedir. Kapı dipleri, mutfak dolapları, duvar kağıdı arası, parke araları, fayans içleri, duvar yarıkları, gibi yerlerde gizlenirler. Evlere banyo gideri, mutfak ve tuvalet giderleri ile kapı altları ve havalandırma boşluklarından yoğun olarak gelirler. Ayrıca binaların bodrum katlarında ve çöp toplama alanlarında bol miktarda görülürler.

Lağım giderleri, kanalizasyon ve çöplerde görülen hamam böcekleri oldukça zararlı olup insanların sağlığını olumsuz etkilerler. Hamam böceklerinin, E. Coli ve Salmonella dahil 33 tür bakteri, 6 tür parazit solucan ve 7 tür insan patojeni yaydığı kanıtlanmış bir durumdur. E. Coli ve Salmonella bakterileri gıda zehirlenmesine veya Gastoenteritis’e yol açabilirler. Genel belirtiler bel ağrısı, şiddetli mide krampları ve hassasiyet, ishal, kusma ve bulantıdır. Bazı kişilerde şiddetli ishal görülür ve bu da su kaybına neden olduğu için kişi ciddi sorun yaşayabilir.

Pek çok insan itici ve antenli görüntüleri nedeni ile hamam böceklerinden korkar veya iğrenirler. Bunların başında kadınlar ve çocuklar gelmektedir. Hamam Böceği Türleri Ve Özellikleri yaşam alanlarının ve beslenme koşullarının ortadan kaldırılması önlem olarak büyük fayda sağlar. Bu aşamadan sonra hamam böceği ilaçlama yaptırmak çok etkili bir çözüm olur. Elektrikli aletlerin yakınındaki dökülmüş yemek artıklarını, ekmek kırıntısı ve şekerli protein kalıntıları ve açıkta olan yiyecekleri ortadan kaldırmak bu böceklerin üremesini azaltmakta fayda sağlar. Bulaşıkları lavaboda bırakmayın, bu onlara inanılmaz çekici gelir.

Çöpü düzenli olarak boşaltın ve ağzını sıkıca bağlayın. Çöpleri bina içinde ve dairenin önünde bekletmeyin. Evdeki eski koli, ve gazeteleri atın. Özellikle fırın, mikro dalga, tost makinesi ve buz dolaplarının arkasını düzenli olarak temizleyip süpürün. Buralar hamam böceği türlerine oldukça cazip olan bölgelerdir. Banyo ve kileri kuru tutun. Bu böcekler nemli alanları çok severler. Eve, daireye girmelerini engellemek için kapı altları ve lavabo deliklerini kısaca girebilecekleri noktaları kapatın.

Hamam Böceği Ve Kalorifer Böcekleri Nasıl Önlenir?

Hamam böcekleri ile mücadele oldukça önemli olup yapılan basit hatalar bu böceklerin bağışıklık kazanmasına sebep olmaktadır. Hamam böceklerini ortadan kaldırmak için alınan önleyici tedbirler sonrası çok kaliteli bir ilaçlama büyük önem taşır. Jel hamam böceği yemi olarak üretilen özel ilaçlar kalorifer böceği ve hamam böceklerini öldürme potansiyeli açısından oldukça etkili ilaçlardır. Jel böcek ilacı hamam böceklerinin dolaştıkları bölgelere, saklanma alanlarına ve yuvalarının yakınlarına doğru oranda ve silinmeyecek yerlere bilinçli olarak uygulanmalıdır.

Bireysel çözüm için çaba gösteren pek çok insan daha sonra baş edemediği hamam böceklerini yok etmek için ilaçlama firmalarından ilaçlama desteği almak zorunda kalmaktadır. Hamam Böceği İlaçları kokusuz sıvı ilaçlar, kokulu sıvı ilaçlar ve jel böcek yemleri olarak farklı yöntemler yardımı ile uygulanmaktadır. Kokusuz ilaçlar düşük yoğunluklu ve periyodik hamam böcek ilaçlama işleminde kullanılmalıdır. Yoğun böcek şikayetlerinde kokusuz ilaçlar istenilen performansı vermekte etkisiz kalır.

Jel hamam böceği ilaçlama uygulaması ise, orta yoğunlukta ve bağışıklık kazanmamış hamam böcekleri ile mücadelede oldukça etkilidir. Ancak çok iyi uygulanmalı ve böceklerin vaz geçemeyeceği bölgeler kadar doğru doz ve aralıklar ile uygulanması şarttır. Bazı ilaçlama firmaları kokusuz ilaç sıktıktan sonra jel böcek yemi uygulamaktadır. Bu yanlış olup jel ilacın özelliğini yitirmesine yol açabilir. Daha önce bireysel ilaçlama yapılan yada defalarca böcek ilaçlama yaptırılmasına kaşın bir türlü önlenemeyen hamam böcekleri ile mücadele için en etkili yöntem ulv ilaçlamadır.

Bu yöntem kokulu böcek ilaçları kullanılarak sisleme ve dumanlama olarak tabir edilen ilaçlama tekniği ile yapılmaktadır. Yakıcı etkili böcek ilaçları sisleme yöntemle yapıldığı zaman böceklerin sinir sistemlerini çökertmekte ve yuvalarda saklanan hamam böceklerini dışarı çıkarıp imha etmektedir. Bu uygulama 15 gün ara ile iki defa yapıldığı takdirde evdeki böceklerin yok edilmesi çok daha kolay olur. Astek ilaçlama hamam böcekleri ile mücadelede son derece profesyoneldir. Tahta Kurusu Ve Özellikleri hakkında bilgi için sayfamızı ziyaret edin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir