
Kokulu ilaçlama likit şekilde püskürtme yöntemiyle uygulanmakla birlikte, ULV makinesi kullanılarak mikronları oldukça inceltilmiş ilaç zerrecikleri sayesinde çok daha zorlu alanlarda tam kontrol sağlanır. Örneğin Hamam böcekleri kapsüller halinde yumurtlarlar ve her bir kapsülde 35-40 adet yavru bulunabilir. Yılda 8-10 defa yumurtlama yapabilen dişi ergin hamam böcekleri ölürken bile yumurta bırakırlar.
Bu nedenle hızlı çoğalan ve kısa sürede mekanı istila eden haşerelerin yoğun olduğu alanlarda etkili bir ilaçlamanın yapılması mutlak zorunluluktur. Kokulu İlaçlamada daha kısa zaman içinde çok daha kalıcı sonuç alınır. Bu ilaçlama esnasında mekan boşaltılıp, mekanınızı kısa bir süre için ortalama olarak ilacın etkisini göstermesi için 3 -4 saat kadar terk etmeniz ve daha sonra bir o kadar havalandırıp temizlik yapmanız gerekmektedir.
Bu ilaçlama sırasında ilaçlanan alanda bulunan ilaçlama görevlisinin koruyucu kimyasal maske takması şarttır. Ayrıca böcek ilaçlama sonrası mekanda ev temizliği yapmak olası böcek ilacı tahrişine maruz kalmamak için gerekir. Amatör olarak yapılan uygulamalarda bunlar belirtilmediği için böcek ilacı zehirlenmesi yaşanmaktadır. Haşerelerin yok edilmesi uzman firmaların yapacağı bilinçli uygulama ile mümkündür.
Kokulu İlaçların Özellikleri
Kokulu ilaçların oldukça keskin kokuları ve solunum sistemini çabuk etkiyen özelliği vardır. Böcek ilacının içeriğindeki aktif maddenin güçlü yapısından dolayı her haşere için rahatlıkla uygulanması söz konusudur. Kokusuz ilaçlar ile ölmesi mümkün olmayan böcekler bu ilaçlar ile çok daha etkili şekilde mekanlardan sökülüp atılabilir. Kokulu ilaçlama uygulaması jel ilaçlama ve benzeri ilaçlar ile kokusuz ilaçların etki gösteremediği mekanlarda tercih edilebilir.
Kokulu İlaçlama Nasıl Yapılır?
Kokulu ilaçlama sırasında mutlaka ilaçlanan alan 3 saat terk edilmeli ve ilaçlama esnasında asla ilaçlar solunmamalıdır. Aksi takdirde insanı zehirleme riski bulunduğu için istenmeyen durumlar kaçınılmaz olacaktır. Kokulu ilaçların yapıldığı ortamda evcil hayvan benzeri canlılar dışarı çıkarılmadığı takdirde mutlaka ölür. Bu canlı ister hayvan ister insan isterse haşere olsun fark etmez.
Dumanlama yöntemi ile uygulanan kokulu böcek ilaçları havaya karışarak ortamdaki oksijeni zehirler ve kısa sürede solunum yollarını etkileyip ani böcek ilacı zehirlenmelerine sebep olur. Sisleme yöntem yapıldığı zaman ilaç damlacıkları hava giren mekanlara kadar işleyip gizlenen böcekleri çok etkin bir şekilde öldürür. Ancak açık kalan camlar, havalandırma boşlukları, gevşek kapı kenarları gibi yerlerden ilaç sızma olasılığı olabilir.
İlaçlama öncesi kontrol ve gerekli önlemlerin alınması şarttır. Kokulu ilaçlama sonrası eve girildikten sonra mutlaka ortam 2 yada 3 saat ortam havalandırılmalı içerideki ölü havanın boşaltılması sağlanmalıdır. İlaçlama yapan firmalar bu konuda deneyimli olmalı ve mutlaka sağlık bakanlığı ve tarım bakanlığı ruhsatlı ilaçları tercih eden firmalar olması gerekir. Ayrıca böcek ilaçlama yapan firmaların çalışan elamanlarının ilaçlama eğitimini almış olması gerekli ekipman ve donanıma sahip olmaları gerekir.
İlaçlama için mutlaka tecrübeli ilaçlama firmasından yardım alınız. Kokulu ilaçlamalarda küçük çocuk ve bebek eşyaları mutlaka kontrol altına alınmalı , çocukların ve bebeklerin vücutları çok hassas olduğu için acemi ilaçlamacı olarak tabir edilen kişilerden yanlış ilaçlama desteği alınmamalıdır. Kokulu ilaçların asla gıda malzemesine bulaşmaması açıkta gıda malzemesi olmaması gerekir. Kokulu ilaçlar ile ilaçlama yapıldığı zaman evde evcil hayvanları dışarı çıkarmak tüm tedbirleri aldırıp öyle ilaçlama yapmak esastır.
Kokulu İlaçlamada Sık Sorulan Sorular
1. Kokulu ilaç insanlara zarar verir mi?
Kokulu böcek ilaçları insan sağlığı için önlem alınmadığı takdirde oldukça tehlikelidir. Solunduğu zaman veya bu ilaçlar insanın gıdalarına bulaştığı zaman insanı zehirler ve hatta insanı öldürebilir. Ayrıca daire ve binalarda tedbirsiz uygulanması durumunda çok ciddi sonuçlara yol açabilir.
2. Kokulu ilaçlar hangi durumda kullanılır?
Kokulu ilaçlar, ölmesi zor olan haşerelerin çok daha etkili kontrolü için haşere ilaçlamada kullanılır. Bu ilaçlama haşere görüldüğü anda ve daha önce ilaçlama yaptırılmasına karşın önlemeyen böcek şikayetlerinde kullanılır. İlaçlama firması olarak zor ölen böceklerin imhasında ve çok aşırı böcek şikayetlerinde kokulu ilaçlama öneriyoruz.
3. Kokulu ilaçlama esnasında evi terk etmek şart mı?
Kokulu ilaçlama sırasında evler ve iş yerleri minimum 3 saat kadar kapalı tutulmalıdır. Ayrıca evde ön hazırlık yapılıp evi ilaçlama personeline teslim etmek ve evden çıkmak gerekir. Evde kokulu ilaçlama sonrası 2 yada 3 saat kadar ilaçlanan mekanlar havalandırılmalı daha sonra ilaçlama temizliği yapılmalıdır.
4. Kokulu böcek ilaçları nasıl kullanılır?
Kokulu ilaçlar su bazlı olup, birden fazla ilacın karışımı ile hazırlanan ilaçlardır. Kokulu ilaçlamayı şirket olarak son sistem alet ve gerekli donanımlar yardımı ile yapmaktayız. Kokulu ilaçlama haşere gurubunun görüldüğü tüm alanlara uygulanır. Akrep, tahta kurusu, toz akarı, pire, kertenkele gibi zor ölen böceklerin yok edilmesi için dumanlama ilaçlama yapmak gerekir.
5. Kokulu ilacı evlerde kullanmak doğru mudur?
Kokulu ilaçlar ölmesi zor olan haşereler için kullanıldığında çok daha hızlı verim alınır. Ancak her zaman kullanmak çok daha zahmetli olduğu için normal böcek şikayetlerinde kokusuz ilaçlar ile jel ilaçlama şekli daha uygundur. Kokusuz ilaçlar ve jel ilaçların etkisiz olduğu durumlarda kokulu böcek ilaçlama yapmak gerekir. Ayrıca ilaçlama sonrası ev temizliği gerekir.
2. Kokusuz Haşere İlaçlama
Kokusuz ilaçlar insanların ve canlıların mekanını terk etmeden yapılan ve kokusu olmayan evde temizliğe ihtiyaç duyulmayan ilaçlardır. Bu ilaçlar sağlık bakanlığı onaylı olup kesinlikle kanserojen içerikli değildir. Kokusuz ilaçlama sadece belirli özelliğe sahip haşere gurubuna etki eder ve orta yada düşük yoğunluklu böcek şikayetlerinde kullanılır.
Kokusuz ilaçlar su bazlı olup su ile inceltilerek hazırlanıp buharlama veya spreyli püskürtme yöntem kullanılarak uygulanır. Kokusuz ilaçların sisleme şekilde yapılması esnasında camlar kapatılmalı ve en az yarım saat içeriden uzak durmakta fayda vardır. Kokusuz ilaçlar diğer ilaçlar gibi kesinlikle gıda maddesine temas etmemeli. İlaçlamaya gelen kişiden mutlaka ilaçlama hakkında bilgi edinilmesi önemlidir.
Kokusuz ilaçlar her haşere gurubu için önerilmez. Bilindiği gibi bazı zor ölen haşerelerden kurtulmak son derece zordur. Pire, tahta kurdu ve tahtakurusu gibi bazı haşerelerin direnç yapısı güçlü olup bu tür zor ölen böceklere karşı kullanılmaz. İlaç çeşidi ne olursa olsun mutlaka hazırlanan ilaçlar ziraat mühendisi kontrolünde seçilerek ayarlanmalı ve uygulama personeline teslim edilmelidir.
Kokusuz ilaçlama esnasında açıkta kalan tabak ve tencere gibi mutfak eşyalarının mutlaka yıkanması gerekir. Kokusuz ilaçlama sıvı püskürtme şeklinde uygulanabilir. Kokusuz ilaçlama, ofislerinizde çalışma saatleriniz içinde ortamdan çıkmanıza gerek kalmadan uygulanabilir. Kokusuz ilaçlar insanların toplu kullanım alanlarında uygulanacak en doğru ilaçlama yöntemlerinin başında gelmektedir.
Kokusuz İlaçlama İle İlgili Sıkça Sorulanlar
Kokusuz ilaçlar insan sağlığı için tehlikeli mi?
İnsanların bu ilacı solunmasında her hangi bir sakınca yoktur. Ancak kimyasal içerikli oldukları için ilaçların solunmamasında fayda vardır. Kokusuz ilacın uygulanması esnasında ilaçlar gıdalara temas ederse gıdaları bozar ve olası böcek ilacı zehirlenmesine neden olabilir Bu tür durumlarda ilaç bulaşan yiyecekler atılmalı ve imha edilmelidir. Aksi takdirde bu ilaçlar insanları zehirler.
Kokusuz yöntemde ilaçlanan alanı terk etmeli miyiz?
Kokusuz ilaçlamada ilaçlanan yerleri terk etmeye gerek yoktur. fakat sisleme yöntem kullanılacak ise tedbir açısından 1 saat terk edilmesi hem mekanın daha iyi ilaçlaması, hem de kişinin ilaçlardan etkilenmemesi için çok daha sağlıklı olur. Çünkü kokusuz ilaçlamada insanlar ilaçları solursa spreyli yöntemde herhangi bir zehirleme yapmaz ancak dumanlı yöntemde ciddi şekilde etkiler.
Kokusuz ilaçlar nasıl uygulanır?
Kokusuz ilaçlar su karışımı ile hazırlanan sentetik özellikli kalıcı etkisi güçlü ilaçlardır. Bu ilaçlar mutlaka ziraat mühendisi kontrolünde hazırlanmalı böceklerin geçiş yollarına, saklanma alanlarına ve doğrudan üzerlerine püskürtülmelidir. Kokusuz ilaçlar günün herhangi bir saatinde kullanılabilen özellikte olup karışım kokusuz ilaçlar yapılırken ortamdan uzak durmak çok daha sağlıklıdır.
Kokusuz ilaçlama sonrası neler yapılır?
Kokusuz ilaçlama yapıldıktan sonra mutfaktaki açık kalan yada üzerine ilaç püskürtülen tabak ve tencereler yıkanmalı, ilaçlanan yerler yüzeysel olarak temizlenmelidir. Kokusuz ilaçlamada asla dip bucak yerler hemen silinmemeli bir hafta kadar buralarda ilaç muhafaza edilmelidir. Çünkü kokusuz ilaç zaman içinde etkisini gösterir.
Kokusuz ilaçlama yapılan evi kapatmak gerekir mi?
Kokusuz ilaçlama yapılan alanları kapatmaya veya terk etmeye gerek yoktur. Tabi bu sırt pompası ile yapılan uygulama için geçerlidir. Şayet elektrikli sisleme makinesi ile yapılan kokusuz ilaçlama esnasında 1 saat ilaçlanan ortamda bulunmamak daha sonra yarım saat evi havalandırmak en güzelidir.
3. Jel Böcek İlaçlama
Jel ilaçlama damlacık şeklinde uygulanan özel böcek çekici yemdir. Uygulanan çekici bazlı ilacı yiyen haşere yuvasına döner ve orada kısa bir süre içinde ölür. Yuvada ölen bu böceği yiyen diğer böcekler bu ölüden beslenirler. Böylece o böceğin ölüsünü yiyen böceklerde zincirleme bir reaksiyonla topluca ölmeye başlarlar. Biz buna domino etkisi diyoruz. tek bir böcek ölüsü bile yavaş, yavaş tüm yuvadaki böceklerin yok edilmesine sebep olabilir.
Jel ilaçlama şekli 2000 yılından itibaren ülkemizde kullanılmaya başlanmış olup ilk kullanan ilaçlama firmalarından biriyiz. Uzun süre etkili bir yöntem olup yavaş, yavaş böcekleri imha etmeye başlar. Özellikle hamam böcekleri üzerinde oldukça etkili olan bir ilaçlama şeklidir. Çevre ve insan için sağlıklı bir yöntem olması da ayrıca tercih sebebidir.
Jel İlaçlamanın Özellikleri Nelerdir?
- Evcil hayvanlar için jel böcek ilaçları zararlı değildir.
- Kokusu yoktur, evde kimyasal birikime sebep olmaz ve havayla etkileşime girmez.
- Kapı ve pencerelerin kapatılmasına gerek yoktur, ilaçlama sonrası evde temizliğe ihtiyaç duyulmaz.
- İlaçlama esnasında evden ayrılmanız gerekmez. İlaçlama öncesi her hangi bir hazırlık yapmaya gerek yoktur.
- Uzun süre etkisini devam ettirdiği için uygulanan jel böcek yemleri 3 ay kadar silinmemelidir.
- Jel ilaçlamada ilacı yiyen haşere hemen ölmez. Belirli bir süre yaşamaya devam eder yuvasına döner ve orada ilacın etkisi ile ani şekilde ölür.
- Böcek ölüsünü yiyen böceklerde ölü böceğin bünyesindeki ilacın etkisine maruz kalıp kısa sürede ölür ve zincirleme olarak bu etki uzun süre devam eder.
- Çevre ve insan sağlığı üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Aksine sıvı ilaçlara kıyasla temizlik ve mekanı kapatmaya gerek olmaması çok uygun bir o kadar sağlıklı yöntemdir.
Jel Böcek İlaçlama Nasıl Yapılır?
Jel böcek ilaçları özel yapılı ilaçlar olup sadece belirli haşere için kullanılan ilaçlardır. Bu ilaçların kesinlikle kokusu insanları rahatsız etmez. Kendine has kokuları ile böcekleri kendi üzerine çekmek için tasarlanmış olup gıda özellikli böcek çekici bir etkiye sahiptir. Jel ilaçlar evin yada iş yerinin belli bölgelerine uygun mesafelerde ve böceklerin yuvalarına yakın bölgelere uygulanır.
Jel ilaçlamada kesinlikle evinizi terk etmenize gerek yoktur, bu bakımdan jel ilaç uygulaması çok kolay ve son derece sağlıklıdır. Jel ilaçlama günün herhangi bir saatinde ve herhangi bir yere rahatlıkla uygulanır. Jel ilaçlar sağlık bakanlığı onaylı ilaçlar olup evcil hayvanlara zararlı bir içeriğe sahip değildir.
Evlerde görülen hamam böcekleri ve türleri için kullanılırken, karınca ve gümüş böceği dışında hiç bir böcek üzerinde etkisi yoktur. Jel ilaçlar diğer ilaçlardan farklı bir yapıda özel olarak üretilmiş hamam böceği çekici yemlerdir. Uzun süre bozulmadan kalıcı kalıcı özeliğe sahiptir. Jel ilaçlar el değmeyen ve kolay temizlenemeyen bölgelere bilinçli olarak uygulanır.
İlaçlama işleminden sonra ortamdan silinmemeli, kalıcı etkisinin uzun zaman haşerelere etki ederek yuvadaki böceklerin yok edilmesi beklenmelidir. Jel ilacın öne çıkan özelliği kalıcı olduğu için daha sonra eve giren ve yumurtadan çıkacak haşere yavrularına da etki eder. Ortalama olarak 6 ay kadar böcekleri öldürdüğü ve dış ortamdan gelen hamam böceklerini imha ettiği bilinmektedir.
4. Fare İlaçlama Servisi
Yaşam alanlarımızı istila eden kemirgen ve farelere karşı kendimizi ancak fare ilaçlama servisi alarak koruyabiliriz. Fare ilaçlama konusunda durum daha da hassastır. Bilindiği gibi fareler kokuya duyarlı ve son derece zeki özellikli hayvanlardır. Eve girdiği andan itibaren tüm alanlara mikrop bulaştıran ve eşyaları kemiren bu hayvanları bir an önce mekandan arındırmak gerekir.
Fare ilaçlama yönteminde dikkat edilmesi gereken birçok unsur vardır. Eğer eczaneden aldığınız fare zehri ile bu işi çözeceğinizi düşünüyorsanız kesinlikle yanlış bir düşüncede olduğunuzu bilmelisiniz. Ucuz içerikli ve ortalıkta duran o ilaçlar da kurtlanmaya yol açabilir evde fare sorununa ek olarak birde kurtlanma ve kötü koku ile başınız ağrıyabilir.
Genel fare mücadele şekli yemleme yöntem ve fare kapanlarına ek olarak fare istasyonu yardımı ile ilaçlama yapılan bir uygulamadır. Gıda işletmeleri, yaşam alanları gibi bölgelerde istasyon içine fare pastası, fare bloğu ve değişik içerikli fare zehri uygulamak uygun olacaktır. Evinize gelen zararlı davetsiz misafirlerden kurtulmanın en güvenli ve sağlıklı yolu elbette ki bu işin ehli kişilerden ilaçlama desteği almak olacaktır.
Böylece evde neler yapılmalı, ne gibi tedbir gerekir detaylı şekilde anlatılarak neler yapmanız gerektiği konusunda tam olarak bilgilenirsiniz. Bu şekilde gerek haşere türlerine karşı gerek fareler içim uygulanan İlaçlama Yöntemleri daha etkili ve çok daha doru bilgiye ulaşılarak sağlanmış olacaktır.