Kokulu ilaçlama, pek çok insan tarafından yanlış bilinen bir uygulama yöntemidir. Çoğu böcek ilaçlama firması zor ölen böceklerin imha edilmesinde kokulu haşere ilaçları kullanmaktadır. Bazı ilaçlama firmaları kokulu ilaçlama zararlı diyerek insanları yaptıkları etkisiz ilaçlama teknikleri ve zayıf içerikli ilaçlarla mağdur etmektedir. Kokulu böcek ilaçlama elbette her tür haşere için kullanılması gerekmeyen bir uygulama olup özellikle sisleme yöntem genel ev temizliği gerektirdiği için tercih edilmez.
Karınca, sinek, gümüş böceği, hamam böceği benzeri böceklerin yok edilmesi için jel ilaçlama ve kokusuz ilaçlama yaptırmak daha uygundur. Ancak daha önce defalarca ilaçlama yaptırılan mekanlarda böcek istilasına maruz kalınmış ve böcekler direnç kazanmışsa bu durumda kokulu ve dumanlı ilaçlama yaptırmak kaçınılmaz hale gelir. Peki evde kokulu ilaçlama zararlı mıdır? insan sağlığına riski nedir? buna benzer soruları pek çok insan merak etmekte haklı olarak tehlikeye girmekten sakınmaya çalışmaktadır.
Böcek İlaçlarını Kullanırken Tedbir Şarttır
Bilinmesi gereken böcek ilaçlarının kimyasal bileşenlerden yapılan ürünler olmasıdır. Jel böcek ilacı haricinde, kokusuz ilaçlar olsun kokulu ilaçlar olsun belirli şartlar yerine getirilmediği takdirde insanlar için olası sağlık sorunlarına neden olacak etkileri mevcut olan ilaçlardır. Böcek ilaçlarının içindeki aktif maddeler haşereler için öldürücü özellikte olup uzun süre böcek hareketliliğini önlemek üzere geliştirilmiştir. Eldiven ve maskesiz uygulamak ilaca doğru eğilip yakın mesafeden solumak, koruyucu tulum kullanılmadan uygulama yaparken üzerine ilaç sızması gibi durumlar insan sağlığına sakıncalıdır.
İnsan vücudu sünger gibi kimyasalları emen bir yapıya sahiptir. Kokulu ilaçlama nasıl yapılır? Kokulu ilaçlama bireysel olarak uygulanması riskli bir yöntemdir. Kokulu ilaçlama yapılacak mekanda önceden bazı tedbirler alınması gerekir. Ulv yöntemi ile yapılan buharlı ve dumanlı yöntem öncesi açıkta her hangi bir gıda kalmaması, evde akvaryum, kedi, köpek ve kuş gibi canlıların bırakılmaması, banyo ve mutfak havalandırma kısımlarının sıkıca kapatılması en önemli şartlardandır.
İlaçlama Öncesi Neler Yapılmalı?
Pire, toz akarı, beyaz nem ve toz böceği, kuş biti gibi haşereler koltuk, kıyafet ve mobilyalarda bulunduğu için bu böcekler ilaçlanırken üzeri kapatılmaz. Ayrıca halılar kaldırılmaz. Ancak diğer böcek türleri için yapılan kokulu ilaçlama öncesi bu eşyaların örtülmesi ve halıların toplanması daha az temizlik yapılması için faydalı olur. Gerekli donanım ve tedbirler alınarak yapılan dairede kokulu ilaçlama önlenmesi zor olan pek çok haşerenin imhasında en etkili böcek ilaçlama türüdür. Ayrıca ilaçlama esnasında içeride görevli ilaçlama teknisyeni harici kimse olmamalıdır.
Böcek ilaçlamadan sonra daire yaklaşık 2 ile 3 saat kapalı kalmalıdır. Ancak kertenkele ilaçlama, toz böceği ilaçlama ve beyaz nem böceği ilaçlama uygulamalarında bir gece dairenin kapalı tutulması çok daha etkili olacaktır. Daha sonra içeri girilip pencereler açılarak 2 saat havalandırılması bu sırada evde kesinlikle durmayıp çıkmak gerekir. Buharlı ve sisleme şeklinde yapılan kokulu ilaçlama çok etkili olduğu için böcekler kısa zamanda ilacın yakıcı etkisi ile ölmektedir. Bu nedenle ilaçlamadan sonra temizlik yapılmasında bir sorun yoktur.
İlaçlama Sonrası Ev Temizliği
Özelikle mutfakta genel temizlik şarttır. Kapı kenarları, parke süpürgelikleri, dolap arkaları, ve duvarların temizlenmemesi uygulanan böcek ilacının çok daha uzun süre etkisini devam ettirmesini sağlayacaktır. Böcek ilaçlama profesyonel ekipmanlar ile yapılmak zorundadır. Zor ölen böcekler için kokulu ilaçlama Kokusuz haşere ilaçları ile jel böcek yemleri belirli haşere gurubu için etkili olup zor ölen böceklere etki etmez. Bir türlü önlenemeyen böcekler için kokulu ilaçlama yapılması şarttır.
Kokulu ilaçlama gereken haşereler arasında pire, kertenkele, toz böcekleri, tahta kurusu, ağaç kurdu, kanatlı karıncalar, toz böcekleri, beyaz nem böceği, kuş biti, miteler gibi türlerdir. Ayrıca çok yoğun şekildeki hamam böcekleri olan mekanlar ile daha önce birden fazla ilaçlama yapılan ve sonuç alınamayan mekanlarda buharlı ilaçlama şarttır. Kokulu İlaçlama Yöntemi her türlü böcek türünü yok etme özelliğine sahip en etkili ilaçlama türüdür. Ancak uzman ilaçlama firmaları denetiminde gerekli uyarılar ve yeterli ekipmanlar kullanılarak yapılması gerekir.
Kokulu İlaçlamanın Önemi
Bir türlü başa çıkılamayan böceğin kokulu yöntem uygulanarak tek seferde önlendiği çoğu insan tarafından bilinmektedir. Ancak yasak ilaçlar ile ucuz ilaçlar asla kullanılmamalıdır. Kokulu ilaçlama zehirlenmeye yol açar mı? Böcek ilaçlama teknikleri arasında en kısa sürede çözüm sağlayan kokulu böcek ilaçlama bireysel olarak yapılamaz. Deneyimsiz ve bireysel olarak yapılmaya çalışılması elbette çeşitli zehirlenme risklerine yol açar. Kokulu ilaçlama zehirler mi? şeklinde endişe edenler aslında en zararsız ilaçların bile yanlış ellerde insanlara ciddi tehdit oluşturacağını bilmeleri gerekir.
Böcek ilaçları İlaçlama uzmanı eşliğinde gerekli donanım ve ekipmanlar kullanılması insanlara alacakları tedbir ve uyması gereken kurallar eksiksiz anlatılması şarttır. Böcek ilaçlarının gereğinden fazla teneffüs edilmesi yada yutulması sonucu böcek ilacı zehirlenmesi kaçınılmaz olur. Basit bir örnek konunun anlaşılmasına yardımcı olur. Elektrik çok faydalı ve vaz geçilmez bir buluş olmasına karşın masum görünüşün altında son derece ölümcül bir etki barındırır. Ancak alınan önlem ve uyulan şartlar sonucu insanlara en faydalı araçtır. Böcek ilaçlamada aynı sınırlara uyulmak zorunludur.
Kokulu İlaçlamada Firma Seçimi
Kokulu İlaçlama Nasıl Yapılır Kokulu ilaç neden daha etkilidir? Hemen belirtelim kokulu ilaçların oldukça keskin ve insanı etkileyen kokuları vardır. Önemli olan içerdiği aktif böcek öldürücü maddelerin doğru oranda ve bilinçli olarak hazırlanmasıdır. Atlas Türk Böcek İlaçlama Şirketi olarak kullandığımız kokulu böcek ilaçları yapısından dolayı her haşere için en hızlı şekilde önleyici özelliğe sahiptir. İlaçlama sektöründe yakından tanıdığımız bazı firmalar gerek kokulu ilaçlama gerek kokusuz ilaçlama konusunda oldukça başarılı sonuçlar almaktadır.
Buna karşın ne yazık ki pek çok böcek ilaçlama servisi kullandıkları ucuz ilaçlar ve çalıştırdıkları deneyimsiz elemanlar sonucu ilaçlama şikayetlerinden kendini kurtaramamaktadır. Kokusuz ilaçlar ile ölmesi imkansız olan böcekler özel olarak içeriği hazırlanan ve yakıcı etki sağlayan kaliteli aktif maddeye sahip kokulu böcek ilaçları ile kolaylıkla mücadele edilir. Kokulu ilaçlama başta olmak üzere jel ilaçlama ve kemirgen ilaçlaması kokusuz ilaçların etki gösteremediği mekanlarda tercih edilebilir.
Bilinçli İlaçlama Yöntemi Seçmek
Kokulu ilaçlama nerelerde yapılmaz? Kokulu ilaçlama bazı durumlarda yapılması zorunlu değil ise başka yöntemle yapılmalıdır. Örneğin zor ölen böceklerden olmamasına karşın bazı insanlar kokulu ilaçlama yaptırmayı tercih etmektedir. Bu durumda evde yatalak hasta, astım ve kanser hastası, yeni doğmuş bebek ve böcek ilaçlarına karşı aşırı hassasiyeti bulunan kişilerin yaşadıkları mekanlarda kokulu böcek ilaçlaması yaptırmamak daha iyidir. Ancak mutlaka kokulu haşere ilaçlaması yaptırmak gerekiyor ise tüm uyarılara dikkat etmek şarttır.
Aşırı duyarlı kişiler, küçük çocuk ve bebek eşyaları mutlaka kontrol altına alınmalı, çocukların ve bebeklerin vücutları çok hassas olduğu için ev iyi temizlendikten sonra eve bebekler getirilmelidir. Normal insanların böcek ilaçlarından etkilenmesi daha nadir iken çok hassas ve rahatsızlığı olan kişilerin en ufak kokudan olumsuz etkileneceği bilinerek mekandan hiç olmaz ise bir gün uzak tutulması gerekir. Güvenli bir ilaçlama profesyonel firmalardan yardım alınarak yapılabilir. Bir önceki yazımız, İlaçlama Nedir Nerelerde Yapılır? yol göstericidir.