Ergin Lağım Faresi kuyruğu hariç 18-26 cm boyunda ve 200 – 700 gram ağırlığındadır. Küt burunlu, küçük kulak ve gözlere sahip, kaba tüyleri kahverengi siyah karın bölgesi gri beyaz arası bir renktedir. Lağım fareleri daha çok kanalizasyon sistemi, binaların bodrum ve alt katları ile depolarda, bina dışında ise nehir kenarlarında, yol boyunca toprak altında, çöp yığınları ve beton altında yuva yaparlar. Erginlerin dışkıları iki ucu küt kapsül şeklinde ve 20 mm kadar uzunlukta olabilir. Lağım Faresi İlaçlama üremelerini önlemek için zorunluluktur.
Dış alanda lağım fareleri çayırlık ve ağaçlık alanlarda, arazilerde, çiftliklerde ve binaların bulunduğu tüm yerlerde bulunurlar. Büyüklükleri sebebiyle en az 3 cm genişliğinde açıklıklardan geçebildiklerinden, iç mekanlarda fazla görülmezler. Fakat lağım fareleri binaların çevresinde kendilerine birçok barınak bulurlar. Bunlar yakacak odun araları, taş ve tuğlalar, yaprak yığınları ve diğer döküntülerdir. Bahçede toprak zeminlerde daha fazla yuva yaparlar. Buralar sürekli sulandığı için zemin yumuşaktır.
Lağım Faresinin Yapısı
Lağım Faresinin Latince Adı: Rattus norvegicustur. Lağım fareleri, ağırlık olarak 500 gramdan fazla olabilen büyük yapılı kemirgen türüdür. 40 cm kadar bir uzunluğa ulaşabilir ve sadece kuyruklarının uzunluğu 21 cm civarında gelebilir. Lağım faresinin vücudu, kahverengi veya gri renkte kabarık bir kürk ile kendini belirgin şekilde gösterir. Kulakları ve kuyruğu pul puldur kuyruğu, baş ve vücudundan daha kısa bir yapıdadır. Dışkısı kapsül şeklindedir. İri yapılı ve sağlam kuyruğu vardır.
Lağım Farelerinin yuvalandıkları alanlar, kısaca bir bilgilendirme yapacak olursak, Lağım fareleri genellikle yeraltı oyuklarında kendilerine yuva kurarlar. Yiyecek aramak için buralardan zaman, zaman evlere girerler. Geceleri daha aktif olan bu canlılar gündüzleri saklandıkları yerlerde dinlenerek ve topluca yaşam sürerek vakit geçirir. Lağım Faresi hem etçil hem otçul bir özelliğe sahiptir. Her iki türden yiyecek kaynaklarıyla beslenirler. Lağım kanallarında topluca yaşam sürerler.
Lağım Farelerinde Üreme Ve Beslenme
Lağım faresinin beslenme eğilimi daha çok et, meyve, tahıl ve fındık tüketme yönündedir. Buna ilave olarak ölü hayvanlar da bu fareler için bir besin kaynağıdır. Aç kaldıkları zaman küçük balık ve kemirgenleri yakalayabilir bunlarla beslenmesini sağlar. Su içmek için yaşam bölgelerini mümkün olduğu kadar su kaynaklarına yakın yerlere yaparlar. Lağım fareleri, baskın ve itaatkar üyelerden oluşan topluluklar halinde yaşasalar da, karıncalar gibi gerçek anlamda sosyal değillerdir. Sıkıştıkları zaman saldırgan hale gelebilirler.
Lağım Fareleri üreme yönünden 2-5 ayda cinsel olgunluğa ulaşarak yılın her dönemi çiftleşebilirler. Bir doğum esnasında yavru sayısı 4 ile 22 arasında bir sayıda olabilmektedir. Dişi Lağım Faresi yılda 12 ye yakın doğum yapabilir. Yetişkin olan fareler doğal ortamda bir yıla kadar hayatta kalırlar. Lağım Faresi istilacı bir yapıda olup binaların zemin katlarından başlayarak çok sayıda fare sayısına ulaşır. Saklandıkları yerden yer darlığı veya karmaşadan dolayı çıkarılmadıkça, gündüzleri ortalıkta görülmezler.
Lağım Faresi İstilasının Belirtileri
Binaların etrafındaki açık alanlar, oyuklar, lağım faresinin yuvalanmasının istila aşamasına geldiğine işarettir. Lağım faresinin varlığına gösterge ise yiyecek ve kablo gibi cisimler üzerinde bıraktıkları ısırık izleridir. Aynı zamanda kenar boyunca koşan farelerin yaptığı sürtünme izleri ve yağ lekeleri farelerin yoğunluğuna işaret eder. Genel olarak, leke ne kadar koyuysa hareketlilik o kadar fazla olduğunu gösterir. Ancak en bilinen işaretlerden birisi, fare pisliğidir. Lağım farelerinin dışkıları çok katı ve 18-20 cm uzunluğundadır.
Günümüzde, Lağım Faresi insanlara ait değişik yaşam ortamlarında değişik sayılarda yaşam sürebilmektedir. Lağım farelerinin başlangıçta sadece ılıman orman bölgelerinde yaşadıkları düşünülse de, ortama uymada son derece uyumlu oldukları gözlemlenmiştir. İnsanların çok olduğu mega şehirlerde bile çok sayıda fare türü görülür fare ilaçlama ile önlenmeleri gerekir. Dışarılarda, binaların altındaki toprağın içindeki oyuklarda, toprak dolgularda ve ağaç köklerinin yanında görülebilirler. Sümüklü Böcekler hakkındaki yazımıza göz atın.