Örümcekler Nerede Yaşar? Türkiye’deki zehirli örümcekler akdeniz bölgesinde daha fazladır. Rutubetli ve karanlık bölgelerde yaşayan örümcekler 8 bacaklı 2 bölümden oluşan gövdeye sahiptir ve antensiz bir özellik taşırlar. Böcekler ilaçlama kadar örümceklerin yok edilmesi de sağlık açısından son derece önemlidir. Örümcekler nemli yerleri sevdikleri için döşeme altı, bodrum katları, rutubetli bölgeler gibi yerlerde yuvarlanırlar. Çatı katları ve sıcak kuru bölgeleri tercih ederler.
Örümcekler böceklerde ve diğer örümcekleri av haline getirdikleri için yam yam beslenen bir özellikleri vardır. Dişi örümcekler içinde yavru örümceklerin oluşacağı bir kese bulunmaktadır. Yavru küçük örümcekler bir çeşit kabuk değişimi aşamasından geçer ve sonunda yetişkinlik aşamasına erişirler. Erkek örümcek dişi örümceğe kur yapar, zıplayan örümceklerde dişileri etkileyebilmek için ilginç dans şovu sergiler. Erkek örümceklerde çiftleşmek tehlikeli durum meydana çıkarabilir.
Çünkü dişi örümcekler erkek örümcekleri öldürüp yer. Dünya üzerinde binlerce örümcek çeşidi olduğu bilinmektedir örümcekler 8 bacaklı canlılar olarak dikkat çeker. 4 adet gözleri bulunmaktadır görüş yeteneği az gelişmiştir ancak zıplayan örümcek gibi türler olağanüstü görüş yeteneğine sahiptir. Avlarını çiğnemek için ağızları bulunmaz genellikle tükürüklerdeki enzimle kurbanlarını parçalayarak tüketirler. Örümceklerde karın bölgesi büyük parçalı avlarını yeme kapasitesine sahip değildir.
Bütün örümcek çeşitleri vahşi hayvanlar olarak dikkat çeker bitkilerle beslenen örümcek yok denecek kadar azdır. Sadece bir tür örümcek bitki ile beslenme özelliğine sahiptir. Elastik ve dayanıklı bir ağ üretirler bu ağı yumurta kesesini oluşturmak ve kendilerine ait bölgelerin sınırını belirlemek için kullanırlar. Örümceklerde ağ şekli örümcek çeşitlerine göre değişiklik gösterir. Bazı örümcekler kare halinde, bazıları koni şeklindedir.
Örümcek Türleri Ve Yapıları
Bazılarında 8 göz bazılarında daha az vardır. Örümceklerin bazıları ise ağ örmek yerine oyuklarda yaşar. Bazıları ise gezgin örümcek gibi oradan, oraya dolaşır ve kovuklarda, deliklerde konaklamayı tercih ederler. Örümceklerin özellikleri nemli karanlık ortamları seven özellikte olmalıdır. Zehirli örümcekler sokarak ölümcül sonuçlara sebep olur ancak zararsız örümcek türleri zehirli ölümcül örümceklere oranla çok daha fazladır.
Örümcekler nasıl çoğalır? örümcekler ne kadar yaşar? Türkiye’deki örümcek türleri nelerdir? kısaca örümcekler hakkında bilgilendirme yapalım. Yeryüzünde yaklaşık olarak 43 000 civarında örümcek olduğu bilinmektedir. Pek çoğu zehir taşımasına karşın insanları öldüren nitelikte değildir fakat 30 civarında örümcek çeşidi insanlar için tehlikeli zehir barındırır. Örümcekler eklem bacaklıların şubesi böcekler ile karıştırılır. Ancak örümcekleri böceklerden ayıran en önemli özellik kafalarına bağlı 8 bacağın bulunması ve kanatsız olmalarıdır.
Örümceklerin çoğunda 8 adet göz bulunur ancak bazılarında ise 2, 4, yada 6 adet göz vardır. Mağaralarda yaşayan kimi örümceklerin gözleri tamamen körelmiş bir özelliktedir. Tespih böceği örümceğinin göz yapısı oldukça değişkendir. Avlanmak için avını zehirleme gibi yöntemleri tercih ederler. Yemek borusu son derece dar olduğu için besinleri parçalayarak tüketirler. Önce avlarını yakalarlar zehirlerinde bulunan enzimlerle parçalayıp somurarak emerler.
Örümcek, ağlarını yakalama işlerinde kullandığı gibi kendisini düşmanlarından korunmak için de silah olarak kullanır. Ülkemizde bulunan zehirli örümcek türleri arasında Akdeniz Karadul örümceği en zehirli örümcekler arasında yer alır. Türkiyede yaşayanların ismi Akdeniz karadul örümceği olarak isimlendirilir. Van, Mardin, Kars, Adana. Ankara, İstanbul bölgesinde yaşadığı tespit edilmiştir. Akdeniz karadul örümceği siyah renktedir ve üzerinde 13 adet benek yer alır. Bu benekler dişilerde kırmızı, erkeklerde ise beyaz renklidir.
Zehirli Örümcekler Ve Mücadele
Akdeniz karadul örümceği bazı durumlarda sarı veya turuncuda olabilmektedir. Kümeslerde, çayırlarda, odun ve taş aralarında görülürler. Bu örümceğin ısırığı nefes darlığı, kramp ve kas ağrılarına karşı yol açar. Zehri çocuk ve yaşlılar için olumsuz etki gösterir. Akdeniz münzevi örümceğinin Türkiye’de Hatay, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla bölgesinde varlığı bilinmektedir. Bunların bilinen renkleri genelde soluk ve parlak turuncu, kahverengi şeklindedir. Atölyeler taşların arası, kulübelerde yaşar.
Isırması sonucunda insanlarda ciltte açık yaralanmalar oluşmaktadır. Sarı kese örümceği Türkiye’de Marmara ve İç Anadolu ile Karadeniz bölgelerinde yaşayan bir türdür. Vücutları turuncu, kırmızı renklerdedir görüldüğü yerler en fazla tarla ve bahçeler, yaprakların arası taşlar, atölye, evlerin içi ile çevresidir. Örümcekler her ne kadar küçük yapılı canlılar olsa da doğaya pek çok faydaları vardır. Ekinlere, sebzelere, ağaç ve meyvelere saldıran zararlı böcekleri tüketerek tarım alanları için oldukça faydalıdır.
Bu nedenle örümcekler biyolojik kontrol işlevini yüklenen özelliktedir. Zehirli örümcekler insanları soktuğu zaman çeşitli sıkıntılara sebep olabilir bu nedenle evdeki örümceklerin yok edilmesi için evde örümcek ilaçlama yaptırmak faydalıdır. Açık alanlarda, yeşillik bölgelerde pek çok örümcek çeşidi yaşamaktadır. Ancak evlere giren örümcekler tavanlarda ve atıl bölgelerde ağ yaparak mekanı kirletir. Özellikle otopark bodrum, garaj, depo gibi yerlerde örümcek ağlarına çok sık rastlanır.
Uzun süre kullanılmayan mekanlar örümceklerin istila ederek her tarafı örümcek ağları ile kapattığı bir özellik sergiler. Örümceklerin yok edilmesi için Atlas Türk ilaçlama şirketinden ilaçlama desteği talep ederek yaşadığınız örümcek son verebilirsiniz. Böcek ve haşere şikayetlerine kokulu ilaçlama, kokusuz ilaçlama ve sisleme ilaçlama yöntemleri ile çözüm almanız son derece kolaydır. Yaşadığınız böcek yada örümcek şikayetlerinde bizden örümcek ilaçlama desteği talep edebilirsiniz.