0 542 799 13 13

Pire Kaç Gün Yaşar

İstanbul Böcek İlaçlama Firması: 0 530 667 01 19

Pire Kaç Gün Yaşar? eve bulaşan pirelerin yaşam süresi doğal olarak insanlara verdiği rahatsızlığın boyutuna doğrudan etki edecektir. Pireler vücutları sert ve altı ayağı bulunan ve bir özelliğe sahiptir böcek ilaçlama içinde en zor ölen zararlılardan biridir. Yaklaşık olarak ise 20 cm kadar sıçrayan ve yerden 50 -100 cm yukarılarda kolayca çoğalabilen bir yapıdadır. Kan emerek beslenen, kanını emdiği hayvanlardan insanlara hastalık bulaştırma potansiyeli hayli fazla olan canlılardır. Pire türleri daha yoğun olarak, yabani hayvanlar, kuşlar, kümes hayvanları, evcil hayvanlar olarak bilinen, kedi, köpekte, daha fazla pire istilası fark edilir.

Bir çok zararlı pire çeşitleri olduğu bilinmekle birlikte insanlar için en fazla sorun kaynağı olanlar ise kedi piresi, köpek piresi, toz piresi, kuş piresi diye bildiğimiz zararlı pirelerdir. Pireler insanlarda soruna yol açanlar ve pamuk piresi, su piresi, gibi pireler ile , kan emen pireler, ve bitki yiyen pireler diye iki kısımda incelenir. Pirenin ağız yapısında kan emmesini sağlayan hortumu ve oldukça keskin dişi vardır. Pirelerin renkleri görünüm olarak siyah, kahverengi, kızıl, açık kırmızı olarak dikkat çeker.

Pirelerin ortalama boyları 2- 5 mm ebatında olup, köpek pireleri boy olarak daha iri yapıdır. Pireler kanatlı bir canlı olmadığı için uçamazlar. Yürüyen bir böcek türü olmayıp, tüm hareketlerini yatay, dikey olarak ileriye doğru zıplayarak yaparlar bu nedenle sadece yerlerde değiş eşyalar arasında bile kolayca ürerler. Haşereler içinde kendi boy ölçüsüne göre en yükseğe zıplayan özellikleri ile adeta zıplama şampiyonu olan canlılardır.

Pire Ne Kadar Yaşar Pireden Bulaşan Hastalıklar

Pireler ne kadar yaşar? diyorsanız kısa ömürleri olmasına karşın son derece rahatsız edici ve zararlı haşereler olduğunu bilmelisiniz. Pireler cinslerine göre farlı yaşam süresine sahiptir. Pireler ortalama 22- 30 ay kadar yaşayabilen kan emici asalak canlılardır. Sıcak iklimleri tercih ettikleri için batı illerimizde daha uzun yaşamasına karşın doğu ve güney doğu gibi soğuk bölgelerde daha az yaşarlar. Pireler sıcak iklimi severler ancak özellikle büyük kentlerde saire içi gibi yerlerde kış aylarında bile görülürler.

Bazı pire türleri kışında insanlar ve hayvanlar için sorun kaynağı olmaktadır. Pireden bulaşan hastalıklar pek masum olmadığı için son derece zararlı canlılardır. Pirenin beslenebilmek için kan emdiği canlıda hastalık varsa kanını emerken bu hastalığı diğer kan emdiği canlıya bulaştırma potansiyeli mevcuttur. Bu sebeple pire ile mücadele oldukça dikkat edilmesi gereken bir öneme sahiptir. Tatarcık, pire, sivrisinekler hastalık bulaştıran haşereler arasında hem rahatsız edici, hem de riskli özelliktedir. Veba hastalığının yaygın olduğu eski çağlarda pek çok insan ve asker telef olmuştur.

Farelerden insanlara veba hastalığını bulaştırmada potansiyel canlı pireler olduğu için pireyi yok etmek çok ciddi bir iştir. Tifüs hastalığı alerjik hastalıklar dizanteri cilt hastalıkları humma mikrobu veba hastalığı gibi tehlikeli olanlar öldüren hastalıktır. Pirelerin beslenmesinde uzun arka ayakları uzağa sıçrayarak kendine kolayca konakçı bulmasına yardımcı olmaktadır. Pire üzerine yerleştiği canlıların kanlarını emerken aynı anda kabarma ve rahatsızlığa sebep olur. Pire insanda hayvanda olduğu gibi bitkilerde de bulunan bir canlı iken bitkilerdeki pireler farklı özelliktedir.

Pire Kaç Yumurta Bırakır?

Boş alanda yada atıl bölgelerde bulunan dişi pire günde 20 tane yumurta üreterek ciddi bir yayılma işlevi gerçekleştirir. Kedi Köpek gibi canlılar üzerinde bulunan bir pire, daha fazla kanla iyi beslendiği için günde 300 civarı pire yumurtası bırakabilir. Pireler yumurtalarını tozlu topraklı alanlara halı arası, parke üzeri ve mobilyalara bırakır. Uygun ısı ve ortamın elverişli olması durumunda 7 -10 Gün içinde olgunlaşır ve erişkin seviyeye gelirler. Ortam ısısı yeterli değilse 70 – 90 güne kadar bu süreç değişkenlik gösterir.

Pire çeşitleri değişik yerde yaşar. Her pire üzerinde bulunduğu canlının ismi ile anıldığı için pek çok pire çeşidi farlı olarak algılanır. Konutlarda en sık görülen pireler kedi piresi, insan piresi, toz piresi ve kuş piresidir. Pire yumurtaları minik ve beyaz şeffaf görünümlüdür. Kan emen dişi pire hemen yumurtlamaya başlar ve üremesini gerçekleştirir. Pireler nasıl ürer? diyorsanız yumurtlama yolu ile çoğalırlar. Pireler ilkbahar ve yaz aylarında daha çok ürerler bunun nedeni daha sıcak olması ve uygun imkan sağlamasıdır. Pireler yumurtalarını beslendikleri hayvanların vücuduna bırakır.

Hareket eden bu canlılardan düşerek çevreye yayılırlar. Başta apartman bahçesi, ev, apartman bodrumu, duvar dipleri, kümesler, hayvan ahırları, gibi üzerinde yaşadığı canlının barındığı yerlere kolayca yayılabilir. Kedi piresi, köpek piresi, kuş piresi olarak bilinen pireler oldukça yaygındır. Ayrıca tilki, kurt, ayı, eşek, at, keçi, koyun gibi hayvanların postlarındaki kılların arasına yumurta bırakabilir. Pire yumurtaları larva, pupa ve ergin dönem şeklinde 4 evrede ergin pire haline dönüşür. Yumurtadan çıkan larvaların kıl, tüy, deri döküntüleri gibi organik maddeler ile beslenmesi neticesinde gelişirler.

Pire Çeşitleri İçinde İnsanlara Musallat Olanlar

Pirelerin yavruları erginliğe ulaşıncaya kadar kan emmezler. 3 haftadan sonra ergin döneme ulaşır ve kan emmeye başlarlar. Kan emen pire 24 saat içinde yumurta bırakmaya başlayacaktır. Kedi piresi kediler üzerinde yaşadığı için bu ismi almıştır. Pire türlerinin en yaygın görüleni kedi piresidir. Köpek piresinden daha küçüktür. Bu pire daha çok açık arazide apartman bodrumunda, kömürlüklerde, çatı arasında ve kedilerin dolaştığı apartman bahçesinde daha çok görülür. Buralardan geçen insanın kan kokusunu algılayarak üzerine sıçrar ve paçalarını sararlar. Bu pire aşırı üreyen çok kısa zamanda istila gerçekleştiren pire türüdür.

Bulunduğu yerde uygun sıcaklığın olması ile çabucak çoğalır ve insan için kabusa yol açarlar. Evde beslediğiniz kediniz varsa üzerinde pire gördüğünüz anda tedbir almalı mutlaka veteriner hekime götürüp aşısı yaptırılmalıdır. Pirelerin yok edilmesi için ev pire ilaçlama firmasına pireye karşı ilaçlatılmalıdır. Bacaklarda pire ısırıkları vücudun diğer yerlerine göre daha fazla görülür. Pireler yerden ilk bacaklara sıçrar. Pirenin zararları başta üzerine sıçradığı canlının kanını emen özelliği ile bilinir. Pire ısırdığı zaman deride şiddetli kaşıntı, yanma ve tahriş yaşanmasına sebep olur.

Örneğin farede görülen pire farenin kanını emer. Pireler faredeki tehlikeli mikropları çeşitli sebepler ile canlılara bulaştırırlar. Pireli alanlar derhal ilaçlanmalıdır. Ölümcül hastalık olan veba gibi mikroplar ciddi tehlikelidir. Ayrıca tifüs, dizanteri, alerjik hastalıklar, humma mikrobu gibi hastalıkları insanlara bulaştırırlar. Orta çağda Farelerden veba hastalığını insanlara bulaştıran ve avrupa nüfusunun dörtte birinin ölümüne sebep olan pireler çok ciddi toplu ölümlere sebep olmuştur. Bu nedenle pireler ile mücadele çok mühimdir.

Köpek Piresi

Köpek piresi, köpekler üzerinde yaşadığı için bu isimle anılır. Köpek piresi kedi ve insan piresinden daha büyük boyutlu olup, renk olarak daha koyu ve siyahtır. Köpek piresi inek keçi, koyun, tilki, kurt, sincap, ayı, tavşan, gibi hayvanlarda da görülür. Bu pire yaşadığı hayvanın ısısına göre kendi ısısını ayarlayıp çoğalabilme özelliğine sahiptir. Pire türleri içinde en zor ölen pire olarak dikkat çeker ve mücadelesi daha zordur. Köpek piresi bulunduğu hayvandan insana geçince, hayvan kanında bulunan mikrobu insana bulaştırır ve hastalık nedeni olabilir.

Köpek piresi üzerinde bulunduğu canlının sürekli kanını emer. Köpekte pire varsa Köpeğin sürekli vücudunu yalamasından ve kendini ısırıp kaşınmasından anlarsınız. Pireler nereden gelirler? Apartman bahçesinde veya etrafında kedi köpek dolaşması nedeni ile buralara yayılan pire insanlara bulaşarak evlere taşınır. Kediler yavru yapınca hastalık bu hastalığın iyileşme esnasında vücut dışına sıvı salgılarlar bu sıvı salgı kuruyunca pireye dönüşür. Pireli ortamlardan geçerken pireler hızla pantolon paçalarınıza çıkarlar. Sizde farkında olmadan eve veya işyerine taşırsınız kısa sürede istilaya neden olurlar.

Sıcak yaz aylarında az güneş gören yerlerde bina, çatı aralarında, apartman bodrumlarında, kuş yuvalarında, kümeslerde, kedi köpekte ve kumlu tozlu yerlerde yaşarlar. Sürekli kan emerler .Yoldan geçerken pireli bir bölgeden anında üzerinize 40-50 tane pire çıkar böylece siz hiç farkında olmadan gittiğiniz eve veya işyerine taşırsınız. Köpek pireleri ile mücadele hem veteriner kontrolünde hem de mekanda köpek piresi ilaçlama servisi alarak yapılır. İri yapılı bir pire çeşidi olduğu için daha kolay fark edilir. Ancak sert vücutlu ve zor ölen zararlı pire pire türüdür.

Hayvanlardan Pire Nasıl Temizlenir?

Kedide pire nasıl temizlenir? evcil hayvanlar içinde kedi ve köpek beslenmesi oldukça yaygındır. Kediden pirenin temizlenmesi için leğen içine 5 litre kadar ılık su doldurun leğene 1 çay bardağı dolusu blotic marka emilasyon konsantre kedi pire temizleme ilacı dökerek kedinizi banyo yaptırın. Ancak ağzına ve burnuna su gelmemesine özen gösterin. Bu ilacın yerini hiç bir ilaç tutmaz ne pire spreyi nede pire tasması, veya hayvana enseden yapılan aşı gibi pire koruyucuları kısmen çözüm sunsa da uzun süreli işe yaramaz. kedi yada köpeği bu tür bir karışım ile yıkamak tüylerini masaj yapar gibi ovalayıp ilaçlı suyla buluşturmak pireleri öldürmek için son derece etkilidir.

Ancak asla hayvanın ağzına vü burnuna yada gözlerine temas ettirmemelisiniz. Kediye sıkılan blotic kedi pire temizleme ilacı pireleri bayıltır tam olarak öldürmez bu nedenle ilaçlı suyu lavaboya döküp akıtmalısınız. Bu işlemden sonra beslediğiniz kedi yada köpeğinizi ertesi gün veteriner hekime götürüp iç ve dış parazit iğnelerini yaptırın. 10 Gün sonra tekrar veterinere götürüp karma aşısı yapılırsa sonuç harika olur. Bu aşamalardan sonra evde pire kalmaması için mutlaka evde pire ilaçlama servisi almalısınız.

Şayet ilaçlama ve gerekli tedbirleri aldıysanız her şey tamamdır artık pirelerden kurtulup evinizde hayvan dostlarınızla huzur içinde yaşam sürebilirisiniz. Bilmeniz gereken bu ilaçla kedi, köpek, koyun, keçi, at, eşek, yani her hayvan üzerindeki pireler temizlenir. Ancak hayvanı bu ilaçla yıkadığınızda pireler yere döküleceği için yerleri ilaçlamak gerekir. Aksi takdirde pireler tekrar etrafa dağılırlar. Pire spreyi yada pire kaçırıcı doğal pire kaçırıcılar pireler için pek işe yaramaz. Doğal pire ilaçları sanılanın aksine çözüm sağlamaz. Pireleri yok etmek için tedavi ve pirelere karşı mekanı ilaçlama birlikte yapılmalıdır.

Pire İlaçlaması Hangi Yöntemle Nasıl Yapılır?

Pire ilaçlaması nasıl yapılır? merak edenler için ilaçlama cihazına su ve ilaç doldurarak pire görülen yüzey ve bölgelere pire ilacı uygulanır. Pireler ilaç kokusuyla ölmez kokulu ilacın içeriğindeki yakıcı etkili aktif madde pireleri daha kısa zamanda öldürür. Bu nedenle pireli yüzeyler hiç atlamadan düzenli bir şekilde çepeçevre nemlenecek şekilde sıvı ilaca maruz bırakılmalıdır. Her pire ilaçları pireleri öldürme konusunda yeterli olmamaktadır. Pire için ilaç yapılacaksa kullanılacak ilaçlar çok önemlidir. Ayrıca pire ilaçlama şekli de çok etkin rol oynar kalitesiz ve zayıf ilaç kullanılırsa pirelerin bir kısmı ölür ancak çoğu ilaçtan etkilenmez.

Pire kahverengi, Siyah, Kızıl, Açık sarı renkli zıplayan bir haşere türüdür. Yeni yumurtadan çıkan yavrular yumurta aşamasında beyaz renktir 10 – 15 gün sonra normal rengini alırlar. Pire ısırdığında ısırılan noktada şiddetli yanma, kaşıntı, kızarıklık, kabarcık, meydana gelir. İnsanda görülen pireler, kan emdikten sonra karnını doyunca insan üzerindeki elbise dikiş aralarında, insan kılları arasında, cep diplerinde ve iç çamaşırlarda saklanırlar. Kedi piresi, köpek piresi, pamuk piresi, insandan kan emer ve ayrılırken, insan piresi insanı uzun zaman terk etmez. İnsan piresi ısırığı pençeleri ile yapıştıktan birkaç gün sonra, kaşıntılı kırmızı lekeler şeklinde görülür.

İnsan pireleri çok küçük oldukları için mikroskop olmadan görünmezler. Bu pireler çimenlerde ve yabani otlar üzerlerinde yaşarlar. Derideki cilt hücreleriyle beslenirler. Isırdıklarında acı hissedilmez tatlı tatlı kaşındırır. İnsan ve toz pireleri kuş pirelerinden farklı yapıdadır. Toz piresi ve kuş pireleri akar ve toz böcekleri iken, insanda yaşayan pire çeşitleri pirelerin daha minik olanlarıdır. Pirelerden kurtulmak için profesyonel pire ilaçlama hizmeti şarttır. Ayrıca pire yumurtasına ilaç etki etmez bu nedenle ikinci ilaçlama önemlidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir