Tahta Kurdu İnsana Zarar Verir Mi? Bu böcek, tos böcekgiller familyasına mensuptur. Böcek ilaçlama yöntemleri arasında tahta kurtları ile mücadele zor ve uzun süreç alan bir uygulama olarak dikkat çeker. Geceleri ahşap malzemelerin içlerini kemirirken ses yapar zarar vermekle kalmaz, insanın sinirini de ciddi anlamda yıpratırlar. Sinsi böcekler olarak dikkat çeken ahşap böcekleri genellikle değerli eşyaları içten İşte kemirip onların içe doğru çökmesine ve çürümesine sebep olurlar.
Tahta kurdu nedir? tahta kurtları genellikle sert kabuklu, uzun, ince, oval görünümlü böcekler olarak dikkat çeker. Bunlar yüzeye çıkan böceklerin görüntüsüdür. Ancak tahta kurdu larvası olarak bilinen kurtlar ağaç malzemeyi işten kemirerek asıl zararları veren olarak dikkat çeker. Ağaç kurdunun değişik isimleri bulunmaktadır. Bunlar Mobilya böceği, kitap kurdu, tahta kurdu, parke yiyen böcek, ağaç böceği gibi değişik isimlere sahiptir.
Tahta kurtlarını kurtlarını tanımak pek çok böceği oranla daha kolaydır. Yetişkin tahta kurdunun rengi kırmızı ile siyah karışımı bir görünüm sergiler. İlk baktığınız zaman kahverengiye benzer bacakları ise kirli sarı renkli ince ve kısa kıllarla çevrilidir. Ağaç kurtlarının vücut büyüklüğü 2-30 ile 5 milimetre arasında değişkenlik göstermektedir ancak ergin böcekler daha iridir. Çoğunlukla serin ve rutubetli iklim şartlarını tercih ederler tüm ahşap malzemeye saldırabilen özellikleri mevcuttur.
Ağaç bölgelerin iç bölgelerinde zarar vermeye başladıkları için tespit edilmeleri oldukça zordur. Tahta kurtları çiftleşme sonrası yumurtalarını ahşap malzemelerin çatlak ve yarıklarına, pürüzlü yüzeylere yada yüzeye çıkmak için açtıkları deliklere bırakır. Yumurtadan çıkan tahta kurdu larvası kısa süre sonra yer değiştirip uygun ortamı bulunca ağaç aksamın içine girer. Yaklaşık olarak dört, beş hafta sonra kendilerine buldukları yerde beslenmelerini sağlarlar.
Tahta Kurtlarının Ergin Ve Üreme Dönemi
Yetişkin tahta kurdu yumurtası üzerine bıraktı bir madde sayesinde ağaç dokusunda ayrışmaların meydana gelmesini sağlar bu madde yavruları için yuva ve yol oluşmasında büyük katkı sağlar. Kısmen çürümüş olan yada rutubetli odun tahta kurtları için oldukça çekici özelliktedir. Tahta kurdu larvası 7 milimetre boyunda sarı beyaz renklere sahiptir vücut yapısı C şeklini andırır. Çenesi vücuduna göre daha koyu renklere sahiptir.
Tahta kurtlarının gelişebilmesi için yüzde 60 nem ve 22-23 santigrat derecede ortam sıcaklığı önemlidir. Yetişkin ağaç kurtlarının çıkması 2 yıldan daha uzun zaman alabilmektedir. Tahta kurdu larvası tamamen geliştikten sonra odunun içinde uygun delikler açar. Böceklerin iç organlarının geliştiği uyku dönemi olan pupa evresi genellikle bu aşamada olur ve yaklaşık olarak 4 hafta ile 8 hafta arası bir zaman alır. Odunu terk eden tahta kurtları dış ortamda 4 hafta kadar yaşar ve ölür.
Tahta kurdunun üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda tek seferde 100 adet yumurta bırakabildikleri tespit edilmiştir. Tahta kurtlarının zarar verebileceği eşya sayısı son derece fazladır yeni oluşmuş keskin kenarlı yuvarlak ve oval şekilde delikler görüyorsanız evinizde tahta kurdu İstilası başlamış demektir. Ayrıca bu delikler pürüzsüz ve temiz bir görünüme sahip olur ahşap ve tahtalarda oluşan tüneller tahta kurdu istilasının belirtileridir. Ağaç kurtları evdeki ahşap malzemeleri kemirdiği zaman ortaya küme şeklinde bir toz öbeği çıkar.
Bu toz normal toz gibi değil daha ince una benzer bir özellik sergiler. Ahşap kurtları ağaç eşyalarda ciddi zararlara sebep olurlar eşyalarda kurtların varlığını anlamak için ölü böcekler ve toz kalıntıları bir gösterge olarak dikkat çeker. Tahta kurtları ile mücadele etmek oldukça zor ve zahmetli bir uygulamadır. Tahta kurdu insana zarar verir mi? insanlar tarafından sıkça sorulan bir sorudur. Bunun nedeni daha çok bu böceklerin tahta kuruları ile karıştırılmasından kaynaklanır.
Tahta Kurtları Zor Kontrol Edilen Böceklerdir
Böcek ilaçlama doğru teknikler ve profesyonel yöntemler sayesinde daha kolay olmaktadır. Bilinmesi gereken tahta kurtları ile mücadele kapsamlı ve zor bir uygulamadır genelde tahta kurdu şikayeti baş gösterince insanlar bireysel çabalar ile önlem almaya çalışır. Sıradan böcek ilaçları ve klasik yöntemlerle bu böceklerin arındırılması hiç de kolay olmaz. Yetişkin hale gelen tahta kurtları ahşap malzemeler, kapı pervazları, pencere kasası, parke ve ahşap tavanlarda sorunlara sebep olmaktadır.
Ağaç kurtları bitkilerle beslendiği için sadece çalı çırpı, ot, ahşap ve tahtanın olduğu malzemelere zarar verir. Şayet tahta kurdu ısırığı mı? diye merak ediyorsanız bu böcekler insanı ısırıp sokmak gibi zarar vermezler. Evlerde tahta kurdu oluşması ciddi maddi kayıpların yaşanması anlamına gelir. Bu nedenle tahta kurdu ilaçlama zaman geçirilmeden yapılmalı ve böceklerin arındırılması için bulaşma durumuna göre farklı ilaçlama servisi talep edilmelidir.
Sert kabuklu ve ahşap içinde kurt şeklinde ortaya çıkan 2 tür görünüm sergilerler. Ağaç kurtları ile mücadele eşyaları istila ettikleri zaman çok daha zor ve geri dönülmez zararları vermelerine yol açar. Bu nedenle evde tahta kurtları ile profesyonel mücadele vakit kaybetmeden başlatılmalıdır. Tahta kurtlarının zararları nasıl önlenir? diyorsanız ilk görüldüğü anda mücadeleye başlamanız gerekir. Aksi takdirde eşya ve ahşaplarda giderek yayılması önüne geçilmez zararların ortaya çıkmasına sebep olur.
Daha çok ahşap içinde yaşayan kurtçuklar halinde iken ergin hale gelince böceğe dönüşene kadar tahtalar içerisinde tünel açarak buraları kemiren kurtlar şeklinde görülürler. Ergin hale geldiği zaman ahşap eşyada delikler açarak yüzeye çıkmaktadır. Evde ciddi şekilde zararları bulunmaktadır özellikle değerli eşyalarda geri dönülmez hasarlara sebep olurlar. Ağaç kemiren böcekler olarak bilinirler mobilya içleri evdeki döşemelerde içten içe çürümeye ve çok geniş hasarlara sebep olurlar.
Tahta Kurtları Eve Zararlı Böceklerdir
Tahta kurdu larvaları ağaçların içini kemirerek zamanla ahşap malzemelerin içinin boşalmasına ve çürüyerek çökmesine sebep olur. Bu nedenle mobilya ve değerli eşyalara ciddi zararlar verip çok geniş çaplı maddi hasarlara sebep olabilir. Tahta kurdu bulunan mekanlarda mobilya ve döşemelerin korunması için tahta kurtları ile mücadele önemlidir. Tahta kurdu ilaçlama şekli spreyli olmaktan daha çok sisleme yöntemle yapılır.
Bazı durumlarda bulaşmanın çok aşırı olmaması gibi yerlerde şırınga şeklinde ağaç kurdunun açtığı deliklerinden içeri ilaç zerk etmekte faydalı olabilir. Tahta kurdu insana zarar verir mi? diyorsanız insanı ısırmaz ancak ciddi anlamda maddi kayıplara sebep olduğu için zararları mevcuttur. Tahta kurdu ilaçlama kokusuz ilaçlardan daha çok kokulu ve yakıcı etkili ilaçlar kullanılarak yapılmalıdır. Spreyle uygulama bölgesel buluşmalarda delikleri içerisinde ilaç sıkılması mümkündür. Bu sadece yeni sorunlara çözüm sağlayabilir.
Ancak parke ve mobilyalarda çok ciddi anlamda bulaşma varsa sisleme yöntemi ile uygulama yapılması şarttır. Hava giren yere ilacın nüfuz etmesini buharlı uygulama kolaylaştırır. Atlas Türk ilaçlama firması olarak tahta kurtlarının yok edilmesi için en etkili ilaç ve yöntemleri kullanıyoruz. Ancak bilinmesi gereken bu böcekler çok derinlerde ahşap içlerine girdikleri için tek ilaçlama yeterli olmayabilir. Bunu bilerek hareket etmeli ve doğru ilaçlama servisi talep etmelisiniz.
Parke kurdu, ağaç böceği ve ağaç kurdu gibi farklı isimleri bulunan bu zararlılar önlem alınmadığı takdirde çok geniş çaplı hasarlara sebep olur. Özellikle bir birine geçmeli ahşap parkeler ve kapı, pencere kasalarının tahtadan olduğu yerlerde tahta kurdu böceği daha yoğun görülür. Tahta yiyen ve tahta biti diye nitelenen ahşap zararlıları ile mücadele profesyonel ekiplerin işidir. Bireysel çabalar yetersiz kalır. Yaşadığınız böcek şikayetlerinde bizden ağaç kurdu ilaçlama servisi alabilirsiniz.