Tahta Kurusu Ve Özellikleri, oldukça sevimsizdir. Yatak böcekleri diye nitelenen insanların yatak odalarında ve baza bölgesinde yaşayan kan emen bir haşeredir. İlaçlama hemen her dönem tahtakurusu ısırıkları görülmeye başladığı zaman evde böcek şikayeti anlaşılınca yaptırılmaktadır. Tahta kurusu ısırmayla belirli bir hastalık taşıdıkları net olarak görülmemiş olsa da, tahta kurusu ısırdığı zaman, cilt tahrişlerine, piskolojik etkilere ve alerjik reaksiyonlara yol açan insan kanıyla beslenen oldukça rahatsız edici kan emici bir böcektir.
Yatak böceği ısırıkları ilk aşamada pek belli olmasa bile zaman geçince şiddetle kaşıntı hissi verdiğinden, aşırı kaşımayla cilt sorunu veya iyileşme sonrası iz kalması sorunları cilt hassasiyeti yaşanan insanlarda sıça görülebilmektedir. Pire ısırması ile Tahta Kurusu Böceği ve mayt ısırıkları çoğu zaman karıştırılmaktadır. Ancak tahta kurularının ısırması daha iri şişlik yapar. Böcek ilaçlama şarttır.
Tahta kuruları, ister sıcak olsun, ister nemli olsun her ortamda canlı kalmayı başarabilirler. Çok soğuk havalarda yarı uyku durumuna geçip hiç beslenme ihtiyacı hissetmeden 1 yıl boyunca hayatta kalabilmektedir. Tahta kuruları ile mücadele yapılırken kullanılan tahtakurusu ilaçlarının onları öldürmesi için direkt vücutlarına temas etmesi önemlidir. En çok karşılaşılan tahta kurusu türü koyu kırmızımsı kahverengi renkte ve 5 mm boyunda olan Cimex lectularius tahtakurusu dur.
Başlangıçta yarasa paraziti olduğu varsayılan bu hayvanların, mağara devrinden sonra insan paraziti olduğu düşünülmektedir. Tahta kurusu hayvanların vücutlarından kan emerek beslendiği için evlerin çatılarında oldukça fazla karşılaşılan bir böcektir. Buralardan açık camlar ve havalandırma boşluklarını kullanarak evlerin içine girerek evde Tahta Kurusu Böceği şikayetlerine sebep olurlar.
Tahtakuruları Nerelerde Yaşar?
Tahta Kurusu Haşeresinin Yaşadığı Bölgeler gündüzleri kırık ve yarık çatlaklar içerisinde, açılmış duvar kağıtlarının arasında, elektrik prizi, resim çerçevesi ve yataklar ile bazaların başlıkları arasında gizlenirler. Gece ortam sessizleşip karanlık çökünce faaliyete geçerek uykudaki insanların kanını emerek beslenirler. Kan emerken hissedilmezler. Tahta Kurusu Ve Özellikleri, 6 mm uzunlukta oval ve yassı bir haşere olup kahverengimsi ve kırmızı bir renk yapısına sahiptir.
Uzun oval yapılı yassı kan emmeden önce kağıt gibi ince ve vücudu birbirine yapışık bir halde iken, kan emdikten sonra şişkin ve daha kırmızıya yakın bir renge yakın olan zararlı bir böcektir. Tahta kurularının kanatları yoktur. Bu zararlı böcekler kan emerek beslenir ve kan emerken insan vücuduna kimyasal bir sıvı enjekte ettiği için insanların fark etmesini ve acı hissini önler. Hastalık bulaştıranları vardır.
Tahta Kurusu Böceği Türleri, Yatak tahta kurusu, tropikal tahtakurusu, kümes tahta kurusu en fazla karşılaşılan kan emici tahta kurusu olarak dikkat çeker. Çoğu zaman insanlara yakın yaşadıkları için onları ısırıp kanlarını emerek sıkıntı verirler. Hortumlu böcekler takımından olan tahta kuruları, kanatsız kan emici bir eklem bacaklı türü olup her ülkede görülmektedir. Dünyanın her yerinde bulunurlar. Tahta kuruları 6 mm uzunluğunda yassı ve oval şeklindedirler.
Kanatsızdırlar. Kirli kahverengi, bu böceklerin genel rengidir. Açık, sarımsı kahverengi olan daha çok yavru olan tahtakurularıdır. Tahtakurusu ezilince çok kötü bir koku salgıladığı için insanlar bu kokudan rahatsızlık duyar. Dişi tahta kurusu, tek seferde 100-250 yumurta yapar. Bir hafta içinde yumurtadan yavrular çıkar. Beşinci deri değişimi sonunda erginleşir. Yavrular sıcak ve beslenme şartlarına bağlı olarak 2 ile 7 ay içinde gelişirler.
Tahtakuruları Nasıl Beslenir?
Tahta kurusu diğer böceklerden farklı olarak böcek ve bitki yiyerek beslenmez. Tahta Kurusu Böceği beslenmeden, kan emmeden bir yıl kadar hayatta kalma özelliğine sahip kan emici bir böcektir. Nadir olarak beslenir, ortalama 2 ile 4 yıl yaşam sürebilirler. Kan emmekte kullandığı hortumları kullanılmadığı zaman gırtlaktaki bir oluğun içinde bulunur. Bütün tahta kuruları gece beslenir. Gündüzleri yatak ve döşeme aralıklarında, duvar kağıtlarının arkasında, baza arası ve çivi delikleri gibi çok farklı bölgelerde gizlenirler.
Gece dışarı çıkar ve insanların kanını emerler. Tahta kuruları aynı zamanda fare, sıçan, maymun ve tavşan gibi laboratuvar hayvanlarına da musallat olup onların kanları ile beslenirler. Tahta Kurusu Haşeresi cimicidae familyasına bağlı bir böcektir. Yatak tahtakurusu dünyanın her yerinde, otellerde, apartmanlarda, tiyatrolarda ve bakımsız evlerde yuvalanarak hızla üremeye başlar insanlar için ciddi bir rahatsızlık sebebi olurlar.
Tropikal tahta kurusu sıcak tropik bölgelerinde yaşam sürer. Diğer türlerine oranla biraz daha yuvarlak olmasına karşın genel olarak diğer türlerin benzeridir. Kalaazar hastalığını bulaştırırlar. İnsanlara saldıran diğer bir tahtakurusu ise, kümes tahtakurusu olup bu tahta kurusu genellikle tavuk ve güvercin gibi kümes hayvanlarının ciddi bir düşmanıdır. Tahtakurularının düşmanları azdır. Tahta kurusu ile mücadele önceleri çok daha zor olduğu için salgınların yaşanması muhtemeldi.
Gelişen teknoloji ile günümüzde tahta kurusu mücadelesi çok daha çeşitli yöntemler kullanılarak ilaçlama ile kan emici asalak bu tür böceklerin önüne geçilmesi çok daha mümkündür. Ancak profesyonel tahta kurusu mücadelesi yapılmadan bu böceklerin kontrol altına alınması çokta mümkün olmaz. Bazı bölgelerde tamamen kaybolmuşlardır ama zaman zaman görülen böcekler seyahat eden insanlar üzerinde bir bölgeden uzak bir bölgeye kolayca taşındığı için karşımıza çıkabilir.
Pis Ve Kan Emici Böceklerden Kurtulmak
Tahta kurusu zararlısından kurtulmak için uygulanan yöntem, kapalı alanlarda kalıcı etkili insektisitlerin sisleme şeklinde ulv cihazı ile dumanlı bir uygulama ile uygulanmasıdır. Ev ve hayvan barınaklarındaki duvarlar, taban, çatlaklar, oyuklar, mobilyalardaki çatlak ve oyuklar yatak altları çelik aksamların olduğu bölümler bu böceklerin gizlendiği alanlar olduğu için buralar dikkatlice ilaçlanmalıdır. Yatak, yorgan, bulaşık giysiler çok iyi yıkanmalıdır. Çok iyi gizlendikleri için ilk bakışta farkına varılması zordur.
Uygulanan haşere ilacının özelliği yarık ve oyuklara iyice nüfuz etmesini sağlamalıdır. Yoğun tahta kurusu şikayetleri için baharlı yöntem çok daha etkili iken yüzeysel bulaşma yaşanan yerlerde sırt pompası ile tahta kurusu ilaçlama yapmak yeterli olabilir. Tahtakurusu ilaçları içinde piretroidler tahta kurularını saklandıkları yerden çıkardığı ve kalıcı etkili oldukları için iyi sonuç verir. İlaçlamada organik fosforlu ve karbamatlı insektisitler piretrinlerle uygulanabilir.
Tahta kurularına karşı yapılan ilaçlamada genelde basınçlı püskürtücüler yani sisleme makineleri kullanılır. Diğer püskürtme yönteme oranla çok daha ani öldürücü ve ulaşılması zor bölgelere işleyen tahtakurusu ilacı en gizli bölgelerdeki böcekleri bile etkilemektedir. Yapılan sisleme ilaçlamadan sonra ortam iyice havalandırılarak içerideki zehirli hava atılmalıdır. Ayrıca bebek odaları, yatak ve giysiler tahta kurularını yok etmek için detaylı bir biçimde ilaçlanmamalıdır. Yatak böcekleri iyi adaptasyon özellikleri ile kısa sürede insektisitlere direnç geliştirebilirler.
Uygulamalarda bu husus da göz önünde bulundurulmalı ve sıradan böcek ilaçları kesinlikle kullanılmamalıdır. Basit ilaçlar yerine profesyonel tahtakurusu mücadele ilaçları kullanılarak kalıcı bir şekilde tahta kurusundan kurtulmak mümkündür. Astek ilaçlama firması hem pire ilaçlamasında hemde tahta kurusu ilaçlama hizmetlerinde en etkili böcek ilaçlarını kullanarak yaşadığınız böcek şikayetlerini kısa zamanda ortadan kaldırıp tam çözüm sunmaktadır. Sarı Mutfak Böcekleri hakkındaki yazımızı okumalısınız.