Toz Akarı İlaçlama aslında son derece yanlış bilinen ve pek çok servis alınan bir ilaçlama türüdür. Böceklerin anatomisinin bilinmemesi yanlış yöntem ve ilaçlar kullanılmasına sebep olur. Böcek ilaçlama çeşitleri arasında oldukça zor ve kapsamlı bir mücadele türüdür. Ani öldürücü olduğu kadar kalıcı içerikte ilaç ve uygulama tekniği ile yapılması zorunlu bir uygulamayı zorunlu kılar.
Toz böcekleri ile mücadele ancak uzman ilaçlama firmaları tarafından bilinçli olarak en iyi böcek ilaçları ile yapılmalıdır. Toz böceğinin mekanlardan arındırılması oldukça zahmetli bir süreç ister. Garantili toz akarı ilaçlama yaptığını iddia edenler çoğu zaman söylem değiştirerek insanları zor durumda bırakır. Toz akarlarının yok edilmesi ancak çok kaliteli böcek ilaçları kullanılarak mümkündür.
Toz akarları ile mücadele için en etkili toz akarı ilaçlama tekniklerini uygulama gerekir. Toz akarlarından kurtulmak için kokusuz ve sıradan böcek ilaçları yeterli olmaz. Eline sırt pompası alarak sağa sola ilaç püskürterek toz böceklerini öldürmek asla mümkün olmaz. Toz böceği ilaçlama sıradan ucuz ilaçlar ve klasik yöntem ile kalıcı olarak başarıya ulaşamaz. Toz piresi ve toz böcekleri için en iyi ilaçlama tekniğini kullanmak zorunluluktur.
Toz Akarlarının Yaşam Yerleri
Toz akarı ilaçlama nasıl yapılır? toz akarlarının yaşam bölgeleri nereler? çok iyi bilmek gerekir. Toz akarlarının evlerden arındırılması için toz böceklerine hangi ilaçlar etki eder? bilmeden sonuç alınamaz. Toz akarı ilaçlama yani mite ilaçlama çok iyi bilerek yapılmak zorundadır. Toz akarları hakkında kısa bir bilgi verip konuyu daha iyi anlaşılır kılalım.
Toz akarları ne tür özellikler sergiler evde hangi bölgelerde yaşar? bilmekte yarar vardır. Ev tozu akarı nedir? mite nedir? merak edenler için oldukça faydalı olacaktır. Çünkü bu minik haşereler evlerin yatak odalarında ve insanların çok yakınında yaşarlar. Mite olarak ta bilinen akarlar, gözle görülmeyen, ancak mikroskop altında görülebilen, toz alerjenleri olup, boyları ortalama 0.1 – 0.5 mm çapında oldukça küçük canlılardır.
Daha çok tozlu ortamlar ve deri döküntüleri olan bölgelerde fazlaca bulunurlar. Son derece küçük boyutlu olmaları onların çok zor fark edilmesine sebep olmaktadır. Mite ve mayt olarak bilinen mikroskobik haşereler ile mücadele pek çok böceğe oranla çok daha zordur. Evlerde dip bölgelere yerleşir ve hızlıca çoğalırlar. Toz böceklerinin üreme alanlarını ortadan kaldırmak için sık, sık temizlik yapılması gerekir.
Toz Akarları Nasıl Çoğalır?
Toz akarlarının yaşamaları için ideal ortam koşulları 20-30°C sıcaklık, %60-70 arası nemdir. İnsanların dökülen deri hücreleri, saç, kıl, kepek ve diğer organik maddelerden beslenirler. Ne kadar temiz olursa olsun her evde bulunan ev tozu akarlarının en yoğun olarak üredikleri yerler insanların yatakları yastık, yorgan, halılar kumaş kaplı mobilyalardır.
Bir gram ev tozu içinde yaklaşık olarak 19.000 akar bulunur. Buda gösteriyor ki toz akarları yani miteler aslında bizim etrafımızda milyonlarca olarak yaşayan zararlı çeşididir Toz böceği ilaçlama bu bakımdan çok önemli olup hem mekanın hijyeni hamda insanların sağlığı açısından Toz Akarı İlaçlaması bu böceklerin yok edilmesinde ciddi öneme sahiptir.
İşinin ehli toz akarı ilaçlama firmaları dışında bu böcekleri imha eden ekip pek yoktur. Minik nokta kadar böcekler olarak tabir edilen bu haşereler en dip bölgelere bile kolayca girdiği için mücadelesi oldukça zordur. Koltuk süngerlerinin içi, baza ve yatakların gözeneklerine kadar girip üreyebilirler. Toz böceği ilaçları çok kaliteli olmalı yapılacak ilaçlama ise mümkünse sisleme yöntem olarak belirlenmelidir.
Ev Tozu Alerjenleri
Ev tozu akarlarının en önemli alerjen kaynağı dışkılarıdır. İnsanların alerjik reaksiyona maruz kalmasında en önemli etken kuruyan akar dışkısının havaya karışarak insan solunum yoluna karışması ve cilde yapışmasından kaynaklanır. Ortalama olarak 1 gram ev tozunda 2 mikro gramın üzerinde akar alerjeni bulunması alerji gelişimi için önemli bir risk faktörüdür.
10 mikro gramın üzerinde bulunması ise, astım atağı için risk faktörü olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle akar alerjenlerine önlem için evin temizliği ve sürekli havalandırılması şarttır. Akarların vücut proteinleri ve dışkıları alerjik özelliktedir. Toz akarı olan evde alerjik durumlar yoğundur. Toz akarları nemin % 50’ nin altında olduğu yerlerde ve 60 derece ısının üzerinde yaşama şansları pek fazla olmamaktadır.
Elbette ev içinde ve kapalı ortamda geçirilen sürenin arttığı kış mevsimlerinde daha yaygın olurlar. Bunun için alerjik hastalık şikayetleri daha fazla görülmekte hassas yapılı insanlarda akar alerjisi iyice çoğalmaktadır. Toz akarı ilaçlama yaptırmak için bu tür koşulların yaşanması insanlar için en önemli etkendir. Yatak böcekleri arasında en küçük yapılı türler olan toz akarları ile mücadele bilinçli bir şekilde yapılmalıdır.
Toz Akarlarının Zararları
Ev tozu alerjisinin belirtileri insanlar için hayli sıkıntılıdır. Ev tozu akarlarına alerji; toz alerjisi, mite alerjisi diye de bilinir. Toplumun %9’da ev tozu akarlarına karşı hassasiyet olduğu saptanmıştır. Ev tozu akarları en çok tüylü halılar, yastık, yatak yorganlar içerisinde bulunur. Akarlar solunum yolu ile alındığında ya da deriye temas ettiğinde akar alerjisi olan insanlarda astım, alerjik nezle ve egzama belirtilerine, ya da var olan bulguların artmasına neden olur.
Ev tozu akarlarının vücut artıkları özellikle dışkıları gerçekte alerjen yapıdadır. Yani alerjiye yol açan maddeler özellikle toz akarlarının dışkılarıdır. Bu alerjenlerin alerjik kişilerce temas edilmesiyle, solunmasıyla, alerjik nezlesi olanlarda gece yatınca özellikle de sabah kalkınca burun akıntısı hapşırık, tozlu bir ortama girildiğinde, halı ile kaplı ortamlarda yakınmalarda artış gözlenir. Alerjik astım hastalarında bu ortamlara girildiğinde öksürük, nefes darlığı, astım atağı belirtilerinde sıklaşma yaşanabilir.
Alerjik çocuklar yerde halı üzerine oynarken öksürmeye başlayabilir, ya da tüylü oyuncaklarla oynarken yakınmaları sıklaşır. Toz akarları daha çok sıcak, nemli ve karanlık bölgelerde yaşarlar. Bizden ve ev hayvanlarımızdan dökülen deri döküntüleri ile beslenirler. 20-30°C sıcaklık, %60-70 arası nemli ortamlarda bolca bulunurlar. Toz akarlarının üremesinde dış ortamın ısı ve nem oranı da önemlidir. Bu nedenle toz akarı ile mücadelede ortamın nem ve ısı kontrolü iyileştirilmelidir.
Evde En Çok Nerelerde Yaşarlar?
Akar böcekleri ile ev tozu akarları kuru iklimde ve yüksek rakımda daha az görülür. Deniz kenarı ve yüksek nemlilik içeren bölgelerde daha sık bulunmaktadırlar. Örneğin nem oranının yüksek olduğu Akdeniz ve Karadeniz Bölgesinde alerjik astımlı hastalarda yüksek oranda akar alerjisi saptanırken, İç Anadolu’da yaşayanlarda bu oran çok daha düşük seviyededir . Toz akarı nasıl beslenir? Akar alerjisi belirtileri nasıl ortaya çıkar? önemli konular olup insanların çok ciddi rahatsızlık yaşamasına bu böcekler yol açmaktadır.
Toz akarı ilaçlama ile toz böceği ve beyaz nem böceği ilaçlaması sisleme yöntemle yapılmak zorundadır. Ev tozu akarları tüm tekstil eşyalarında görülmekle birlikte ev içinde en çok yaşadıkları yerler yatak, yorgan, nevresim takımları, çarşaf ve yastık kılıfları, battaniye ve halı gibi yünlü materyaller, perde ve kumaş kaplı mobilyalar, tüylü hayvanlar, tüylü peluş tarzı oyuncaklardır.
Akarların yastık ve yorganda yoğun bulunmasının nedeni bunlarda beslenebileceği insan deri döküntülerinin yorgan ve yastığa çok daha fazla bulaşma çokluğudur. Ev tozu akarları 60°C üzerinde 1 saat içinde ölmektedir. Bu nedenle nevresimler haftada en az bir kez, 60°C’ ve üzerinde yıkanarak değiştirilmelidir. Toz akarlarının temizlenmesi için buhar makinesi ve yüksek vakumlu emiş gücü olan süpürge işinize yarayacaktır. Evin içinde binlerce toz böceği barınmaktadır.
Toz Böceğinden Nasıl Kurtuluruz?
Toz akarlarından kurtulmak için ortamda çeşitli tedbirlerin alınması şarttır. Toz akarları ile mücadele için en etkili yöntem hiç kuşkusuz toz akarı ilaçlama yaptırmak olacaktır. Ancak toz akarlarının mekandan arındırılması mümkün olmasa bile evdeki yoğunluğunun azaltılması için alınacak tedbirler şunlardır. Öncelikle evin çok iyi havalandırılması ve sık sık temizlenmesi gerekir. Nem ve rutubet her türlü böceğin ana yaşam şartlarından biridir.
Yatak odası dışında evin diğer odalarında kadife, tüylü kumaştan mobilyalardan kaçınmalı, koltuklar deri ya da sentetik kumaştan seçilmelidir. Perdeler yıkanabilir kumaştan olmalı, ya da tümüyle sentetik silinebilir jaluzi kullanılmalıdır. Halı miktarı mümkün olan en alt düzeyde tutulmalıdır, halı yerine makinede yıkanabilir kilim tercih edilmelidir. Kumaşla kaplı yüzey olabildiğince az olmalıdır.
Ev sık sık elektrik süpürgesi ile süpürülüp nemli bir bez ile silinerek havalandırılmalıdır. Bazı elektrik süpürgeleri tahliye havasıyla akar alerjenlerini tekrar ortama dağıtmaktadır. Tercih edilecek elektrik süpürgesi hepa filtreli ya da suya çeken olmalıdır. Evde nem oranı düşük tutulmalıdır. Beyaz toz böcekleri olarak bilinen minik böcekler özellikle yeni binalar ile rutubetli mekanlarda çok fazla ortaya çıkmaktadır.
Hangi Bölgelerde Ürerler?
Toz böceği türleri içinde yer alan bu nem haşeresi özellikle rutubetli binalarda küf mantarları ve küf sporlarının tetiklediği oldukça zararlı böcektir. Erkek çocuklar ve bebeklerde astımı tetikleyen sinüs yolu iltihaplarına yol açan bir özellikleri vardır. Toz akarları ile mücadele bilinçli olarak yapılması zorunlu olan bir ilaçlama türü olarak büyük önem taşımaktadır.
Atlas Türk böcek ilaçlama olarak, toz akarlarının yok edilmesi konusunda en etkili toz böceği ilaçlarını kullanıyoruz. Toz böcekleri ile mücadele püskürtme yöntemden daha çok, sisleme ve soğuk ulv uygulama kullanılarak yapılır. Bu böcekler kapı kasaları, parke altları ve elbise dolapları ile mutfak bölgelerinde beyaz nem böceği olarak karşımıza çıkar.
Ayrıca toz böcekleri insanlar üzerinde ve yataklarda çok fazla yaşayan insanlar son derece zararlı özellikleri ile insan sağlığına ciddi tehdit içermektedir. Mutlaka ilaçlama yaptırılmalı ve önlenmelidir. Toz piresi ile karıştırılan toz böceği pirelere oranla çok daha dirençlidir. Kokusuz ilaçlama toz böceklerini yok etmek için tam olarak yeterli olmayabilir. Bu nedenle karışım özel ilaçlar tercih edilmelidir.
Toz Akarı İlaçlama Nasıl Yapılır?
Toz akarlarının önlenmesinde sıcak buhar makinesi ile yüzeylerin dezenfekte edilmesi çok faydalı olur. Toz böcekleri en zor yok edilen böcekler olduğu için evde toz akarları ile mücadele sadece bu tür önlemler alınarak yok edilemez. Tüm bu önlemleri alıp evdeki toz akarlarından kurtulmanın en etkili yolu evde toz akarı ilaçlama servisi almaktır. Toz böceği için kullanılan böcek ilaçları sıradan etkiye sahip olduğu takdirde hiç bir etki göstermez. Toz akarı ilaçlama nasıl yapılır? hangi böcek ilaçları kullanılır? iyi bilen toz akarı ilaçlama firmalarından destek almak şarttır.
Atlas Türk böcek ilaçlama firması toz böceği ilaçlama için özel içerikli yakıcı özelliğe sahip toz akarı ilaçları kullanarak ilaçlama yapmaktadır. Toz haşeresi ilaçlama yöntemleri kesinlikle ulv ilaçlama şeklinde olmalı, Sisleme Toz Akarı İlaçlama Şekli mutlaka ilk tercih olmalıdır. Toz akarları ile mücadele oldukça zordur. Toz akarı ile mücadele önemli olup toz böceği nasıl beslenir? Akar alerjisi belirtileri nasıl ortaya çıkar iyi bilinmelidir. Akarlar deriden dökülen ölü insan hücreleri ile beslenirler.
Ev tozu akarlarının buralara bıraktıkları dışkıları zamanla kuruyarak ince toz haline geçer ve bu ince toz solunum yoluyla alınınca alerjik bünyeli kişilerde toz akarı alerjisi diye bilinen hassasiyet ve ciltte kaşıntı, dökülme , kabarma gibi şikayetlere neden olur. Bu gibi yan etkiler özellikle hassas ciltli kişilerde çok daha fazla yaşanmaktadır. Toz akarının yok edilmesi için üst seviyede böcek ilaçları ve haşere ilaçlama teknikleri kullanılmalıdır.