Toz Böceği İlaçlama oldukça zor ve kapsamlı bir mücadele gerektirir. Mayt türleri yaklaşık olarak 3 000 civarındadır. İlaçlama bu böcekler için mutlaka profesyonel olarak yapılmak durumundadır. Değişik renk ve yapıları ile gözle görülmesi çok zor sinsi böceklerdir. Alerjen toz böceği ile mücadele oldukça zor ve kapsamlı bir uygulama ister. Böcek kontrolü için kullanılan en üst seviyede haşere ilaçları gerektirir. Toz böceklerini yok etmek için sisleme yöntem daha etkilidir.
Toz akarı mikroskobik canlılar olduğu için çok geç anlaşılır. ilaçlama şirketleri tarafından yapılmalıdır. Toz böceğinin mekanlardan arındırılması, önleyici tedbirler ve mekanın tozlardan arındırılması ile daha kolay olacaktır. Toz akarları birden fazla farklı böcek ilaçları kullanılarak başarıya ulaşır. Kesin çözüme ulaşmak için en etkili toz böceği ilaçlama teknikleri kullanmak daha kısa zamanda kontrolü için önemlidir.
Toz akarlarından kurtulmak sanıldığı kadar kolay olmamaktadır. Sadece mekanda böcek ilaçlaması yaparak toz böceklerini yok etmek pek mümkün değildir. Bilinçsiz bir şekilde mekana ilaç püskürterek toz böceğini öldürmek çok ama çok zordur. Toz böceği ilaçlama nasıl yapılır? toz akarları için hangi ilaçlar kullanılır? çok iyi bilerek mücadele gerekir. Toz akarları ne tür özellikler sergiler hangi bölgelerde yaşar? tam olarak anlamadan bu böcekleri evden söküp atmak oldukça zor olacaktır.
Toz Akarı Nasıldır?
Ev tozu akarı ve mite nedir? merak edenler ilk gördüğü zaman bu böceğin yapısı karşısında şaşkınlık yaşar. Mite ve toz akarı türleri çok minik boyutlu değişik renk yapısına sahip böceklerdir. Özellikle yatak odalarında insanların hemen yakınında yatak ve nevresim içlerinde hatta insan bedeninde yaşarlar. Mite olarak ta isimlendirilen akar böceği, gözle görülmesi çok zor olan bir canlıdır. Büyüteç yardımı ve mikroskop altında görülebilmesi çok daha kolaydır.
Evdeki toz alerjenlerinin boyları ortalama 0.1 – 0.5 mm çapındadır. Yapı olarak böcek çeşitleri arasında en minik haşerelerdir. Milimetrik özellikli gözle hemen anlaşılması oldukça zor canlılardır. Toz böceklerinin yaşamını devam ettirmesi için ideal ortam ısısı 20-30°C sıcaklık, nem oranı ise %60 -70 civarında nem gerekir. Mite ve mayt gibi böcekler insanların vücudundan kopan deri hücreleri, kepek, kıl, saç, tırnak ve diğer organik içerikli parçalarından beslenmektedir.
Mekan ne kadar temiz olsa bile insan kaynaklı yaşam parçaları bu böceği tetikler. Ev tozu böceğinin en sık olarak ürediği kısımlar insanların dinlenmesi için yattığı odalardır. Özellikle yatak, yorgan, halı, kumaş kaplı mobilyalar toz böceği ve toz akarı için ideal yerlerdir. Bir gram ev tozunda ortalama 19.000 ev akarı bulunur. Miteler bizim etrafımızda milyonlarca sayıda yaşam süren alerjen canlılardır. Toz Böceği İlaçlama erken yapılmadığı takdirde önüne geçilmeleri giderek zorlaşır.
Toz Böceği İlaçlama Nasıl Yapılır?
Toz akarlarının önlenmesinde sıcak buhar makinesi ile yüzeylerin dezenfekte edilmesi çok faydalı olur. Toz böcekleri en zor yok edilen böcekler olduğu için evde toz akarları ile mücadele sadece bu tür önlemler alınarak yok edilemez. Tüm bu önlemleri alıp evdeki toz akarlarından kurtulmanın en etkili yolu evde toz böceği ilaçlama servisi almaktır.
Toz böceği için kullanılan böcek ilaçları sıradan etkiye sahip olduğu takdirde hiç bir etki göstermez. Toz akarı ilaçlama nasıl yapılır? hangi böcek ilaçları kullanılır? iyi bilen toz akarı ilaçlama firmalarından destek almak şarttır. Astek böcek ilaçlama firması toz böceği ilaçlama için özel içerikli yakıcı özelliğe sahip toz akarı ilaçları kullanarak ilaçlama yapmaktadır.
Toz Böceğinin Mücadelesi
Toz haşeresi ilaçlama yöntemleri kesinlikle ulv ilaçlama şeklinde olmalı, Sisleme Toz Böceği İlaçlama Şekli mutlaka ilk tercih olmalıdır. Toz böcekleri ile mücadele oldukça zordur. Bu nedenle profesyonel toz akarı ilaçlama şirketleri ile çalışmak zorunluluktur. Toz akarı ile mücadele önemli olup toz böceği nasıl beslenir? Akar alerjisi belirtileri nasıl ortaya çıkar iyi bilinmelidir. Akarlar deriden koparak yere düşen ölü insan hücrelerini tüketerek yaşam sürer.
Ev tozu akarından kaynaklanan dışkılar zamanla kuruyarak ortam içinde ince toz halini alır. Havaya karışan ince toz solunum yoluyla vücuda girince alerjik hassasiyeti olan insanlarda toz akarı alerjisini tetikler. Yan etkileri aşırı hassasiyet ve ciltte aşırı kaşıntı, deride dökülme, vücutta kabarma benzeri şikayetleri tetikler. Bu gibi yan etkiler özellikle hassas ciltli kişilerde çok daha fazla yaşanmaktadır. Toz akarının yok edilmesi için üst seviyede böcek ilaçları ve ilaçlama teknikleri kullanılmalıdır.
Ev Tozu Alerjenleri
Ev tozu içinde akarların bıraktığı pislik ve dışkı insanlar üzerinde alerjen özellikleri tetikler. İnsanların alerjik duruma düşmesinde hiç kuşkusuz ortam içinde kuruyan akar dışkısının havaya karışmasıdır. Ortamdaki ısı ve rüzgar gibi nedenler bu dışkıları tozla havaya savurur. Bu nedenle insan solunum sistemine geçer ve deriye yapışarak aşırı hassas insanlarda dayanılmaz kaşınmaya neden olur. Yaklaşık 1 gram ev tozu içinde 2 mikro gramın daha üstünde akar alerjeni bulunmaktadır.
Bu ise insanlarda alerji yaşanma sebeplerini çok ciddi anlamda yükseltir. 10 mikro gramı aştığı zaman ise, astım atağı için ciddi anlamda tehlike nedeni olur. Evdeki akar böceği alerjenlerine önlem olarak evin temizliği ve sürekli havalandırılması havasız ortamın hijyenle desteklenmesi gerekir. Toz akarlarının vücut proteinleri ile dışkısı alerjik yapıda olduğu için ciddi kaşınmaları tetikler. Toz akarı olan evde alerjik durumlar yaşanması kaçınılmazdır.
Toz akarları nemin % 50’ nin altında olduğu yerlerde barınamaz. Aynı şekilde 60 derece ısının üzerinde yaşama imkanı bulamazlar bu özellikteki yerlerde yaşam sürme şansları oldukça zayıftır. Toz böcekleri ile mücadele sadece böcek ilacı sıkarak başarılı olmaz. Evin sürekli temiz tutulması, tozların ortamdan temizlenmesi ve havalandırmanın eksiksiz yapılması gerekir. Toz böceği ilaçlama ancak toz böceklerini öldürmeye yöneliktir evdeki akar dışkılarını yok etme özelliği yoktur.
Ev Tozu Alerjisinin İnsana Etkisi
Elbette kış ayları insanlar daha fazla ev içinde vakit geçirir. Havaların soğumasının verdiği psikolojik etki ile daha az ev havalandırılır ve dışarıda zaman daha kısıtlı geçirilir. İnsanlarda kışın yoğun geçen mevsimde alerjik hastalık ve yan etkileri daha yoğun yaşanır. Daha fazla hassas yapılı insanlar ile çocuklarda akar alerjisi çok daha sıkıntılı bir süreçtir. Toz Böceği İlaçlama mekandaki küçük minik böcekleri imha etse bile dışkıları ancak kapsamlı bir temizlik sonrası yok olur.
Yatak böcekleri içinde en küçük boyutlu olan toz akarlarıdır. Ev tozu böcekleri ile mücadele hem fiziksel hemde kimyasal olarak birlikte başarılı olur. Ev tozu akarlarına değişik isimler verilmiştir. Toz böceği, mayt, mite, nem böceği, toz biti gibi isimler ile anılırlar. Bu böcekler toz alerjisi, mite alerjisi ve deri böceği kaşıntısı şeklinde yan etkiler ortaya çıkarır. Toplumun yaklaşık olarak %9’ unda ev tozu akarlarına karşı hassasiyet tespit edilmiştir.
Ev tozu akarları daha çok tüylü halılar, yastık, yatak yorganlar gibi insanların sürekli kullandığı eşyalarda görülür. Akarlar solunum yolu ile insanlar için risk faktörü olurlar. Ayrıca deriye temas ettiği zaman akar alerjisi yaşanmasına yol açar. Hassas yapılı insanlarda astım, alerjik nezle ve egzama belirtilerine sebep olurlar. İnsanlarda toz akarlarından kaynaklanan bulguların artmasına yol açtıkları için yatak böceği ve miteler oldukça zararlı böcekler olarak nitelenir.
Toz Böceklerinin Zararları
Ev tozu akarlarının vücut yapısı adeta dikenimsi bir yapıdadır. Özellikle dışkıları son derece huzursuz edici alerjen yapıdadır. İnsanlarda alerjiye sebep olan maddeler pek bilinmese de toz akarlarının pisliği yani dışkıdır. Bu dışkılar alerjik kişilerin temas etmesiyle, kaşınma ve rahatsızlık yaşar. Ayrıca solunmasıyla, alerjik nezle olanlarda daha yoğun hassasiyete yol açar. Gece yatağa yatınca, sabah yataktan kalkınca burun akıntısı hapşırık gibi yan etkiler ortaya çıkarır.
Tozlu bir mekana girildiğinde, halı ile kaplı ortamlarda bu tür yakınmalar ciddi anlamda ortaya çıkar. Alerjik astım hastalarında yaşanan hassasiyet çok daha fazladır. Tozlu ve havasız ortamlara girildiği zaman öksürük, nefes darlığı, astım atağı belirtilerinde yoğunluk yaşanır. Alerjik yapılı küçük çocuklar yerde halı üzerine oynarken daha fazla etkilenir. Aniden öksürmeye başlar, ya da tüylü oyuncaklarla oynarken hassasiyet oranı yükselir.
Toz akarlarının üremesinde dış ortamın ısı ve nem oranı belirleyici etkiler arasındadır. Bu sebeple toz akarı ile mücadelede ortamın nem ve ısı dengesi iyi sağlanmalı oluşma şartları en aza indirilmelidir. Akar böcekleri ile mite ve maytlar kuru iklimde ve yüksek rakımda pek görülmez. Daha fazla deniz kenarı ve yüksek nemlilik içeren bölgelerde sayıları yoğunluk gösterir. Nem oranının yüksek olduğu Akdeniz ve Karadeniz Bölgesinde alerjik astımlı hastalara daha fazla rastlanır. İç Anadolu’da yaşayanlarda ise bu tür sorunlar daha kısmi görülür.
Toz Böcekleri Neyle Beslenir?
Toz böcekleri ne yer neyle beslenir? diyorsanız aslında siz onların beslenme kaynağısınız adeta. Akar alerjisi belirtileri daha çok tozlu ortamlar ve nemli mekanlarda ortaya çıkar. Toz akarı ilaçlama sıvı spreyli yöntemle pek etkili olmamaktadır. Ev içinde toz böceği ve beyaz nem böceği ilaçlaması ucuz ilaçlama fiyatları ile kesinlikle söz konusu değildir. Sisleme yöntemle toz böceği ilaçlama yapılmak zorundadır.
Ev tozu akarları daha çok kumaş ve benzeri malzemelerde görülmektedir. Aslında tüm tekstil ürünlerinde görülseler de ev içinde sıkça yaşadıkları yerler aslında yatak bölgeleridir. Yatak, yastık, halı, yorgan, nevresim çarşaf, battaniye benzeri yünlü materyaller en çok görüldükleri alanlardır. Ayrıca perde ve kumaş mobilyalar, tüylü peluş malzemeden yapılmış oyuncaklar en sık görüldükleri yerlerdir.
Akarlar ve alerjen dışkıların yastık ve yorganda fazlaca bulunmasının sebebi insanların buralarda yatmasıdır. Beslenebileceği insan deri döküntülerinin insanlardan yorgan ve yastığa dökülmesi nedeni ile çokça buralarda bulunur. Ev tozu akarları 60°C üzerinde fazla direnemez ve 1 saat içinde ölürler. Bu nedenle yatak sıkça silinmeli, nevresimler haftada en az bir kez, 60°C’ ve üzerinde yıkanıp düzenli olarak değiştirmek gerkir.
Toz Böceklerinden Kurtulmak İçin Ne Yapılmalı?
Toz akarlarından kurtulmak sanıldığı kadar basit olmadığı için dikkatli adım atmak gerekir. Toz böcekleri ile mücadele hem mekanda tedbirler almak hemde toz akarı öldürücü ilaçlar kullanılarak başarılı olur. Toz akarı ilaçlama sıradan böcek ilaçları ve bildik alışıldık uygulamalar ile başarıya ulaşmaz. Toz akarlarının mekandan arındırılması mümkün olmasa bile çeşitli dezenfektan özellikli ürünler geçici rahatlama sağlayacaktır. Evdeki alerjen toz böceklerinin önlenmesi için alınacak tedbirler oldukça faydalı olacaktır.
Evdeki fazladan halıların kaldırılması, yerlerin sürekli temizlenmesi, evin devamlı havalandırılması ve yaşam şartlarının ortadan kaldırılması gerekir. Evin odalarında kadife, tüylü kumaş benzeri mobilyalardan uzak durmak gerekir. Evde seçilecek koltuklar deri ya da sentetik kumaştan seçilirse oldukça yararlı olur. Evin duvarındaki perdeler yıkanabilir kumaştan seçilmelidir. Ayrıca sentetik silinebilir jaluzi tarzı perde çeşitleri kullanılmalıdır. Halı miktarı en az olacak oranda tutulmalıdır.
Evin zeminlerinde halı yerine makinede yıkanabilir kilim kullanmak daha yararlı olur. Kumaşla kaplı mobilya ve yüzeylerin en aza indirilmesi gerekir Elektrik süpürgesi ile ev düzenli periyotlar halinde süpürülüp nemli bir bez ile silinerek mekan sürekli havalanmalıdır. Tercih edilecek elektrik süpürgesi hepa filtreli ya da suya çeken özellikte olursa daha yararlıdır. Evde nem oranı düşük seviyede olmalı ve havalandırma yeterli düzeyde gerçekleştirilmelidir. Beyaz toz böcekleri ile alerjen toz akarları değişik yapıda olsa bile zor ölen türlerdir.
Nem Böceği Nasıl Oluşur?
Toz böceği türleri arasında beyaz renkli minik şeffaf böcek parke kenarı ve kapı diplerinde sıkça bulunur. Özellikle rutubetli binalarda daha sık karşılaşılan bir böcektir. Bu minik beyaz böceği küf mantarları ve küf sporlarının tetiklediği çok az insan tarafından bilinir. Erkek çocuklar ile yeni doğan bebeklerde astımı tetikler. Ayrıca sinüs yolu iltihaplarına yol açtığı için oldukça zararlıdır. Toz akarları ile mücadele bilinçli olarak yapılması zorunlu olan bir ilaçlama türü olarak büyük önem taşımaktadır.
Astek ilaçlama olarak, toz böcekleri ve beyaz nem böcekleri ile mücadele için sisleme ilaçlama uygulamaktayız. Toz böcekleri nasıl yok edilir? toz akarından nasıl kurtulunur? diyorsanız kapsamlı bir mücadele şarttır. Soğuk sisleme şeklinde ulv uygulama cihazı kullanılarak ilaçlama yapılır. Beyaz toz böceği kapı kenarı, parke altı ve elbise dolapları ile mutfakta daha yoğun görülür. Beyaz nem böceği toza benzeyen oldukça minik bir böcektir. Büyük olanların rengi kahverengi ve siyah görünüme sahiptir.
Toz Böceklerinin Yapıları
Beyaz toz böceği olarak ta bilinen mite zararlısı, toz içinde yaşar ve çoğalır. İnsan bedeninden dökülen deri tozlarıyla ve parçacıklarıyla beslenen bir canlı türüdür. Toz akarı bazı hayvanların ve insanların deri döküntüleri ile yaşamlarını sürdürürler. 140-160 kadar mite (mayt-akar) türü bulunmaktadır. İnsanların vücudunda milyarlarca mite yaşamını sürdürebilmektedir.
Toz akarı olarak da bilinen mite canlısı ancak mikroskop yardımıyla ile görülebilir. Mite genel olarak tozlu ortamlarda ve nemli yerlerde bulunur, görülür. Mite canlısı insanlar için tehlikeli bir haşeredir.. Bronşit ve astım hastalıklarının oluşmasına neden olabilmektedir. Bazı kişilerde ise alerjiye sebep olabilir. Mite haşeresi evinizde yün, yastık, halı, battaniye, yorganlarda, çocukların oynadığı çeşitli oyuncaklarda, koltuklarda, ve yataklarımızda bulunabilirler.
Mite böceği genel olarak ve sıcak ortamları sever. Yataklarımız onlar için ideal yaşam alanıdır. Mite tedavisi çok zor olan astım hastalığına sebep olur. Astım insan doğumunun başında yani bebeklikte başlar ve insan ömrünü her yönüyle etkiler. Astımı olan insan solunumda zorlanır. Astım çoğu zaman nefes darlığına ve ölüme sebebiyet verir. Böcek İlaçlama değişik ilaç ve yöntemler ile başarılı olabilir.