Yatak Piresi Olur mu? yatakta hangi böcekler olur? böcek ilaçlama ile biter mi pek çok araştırma yapar insanlar. Pirelerin insanları ısırdığı ve kan emdiği pek çok kişi tarafından bilinmektedir. Ayrıca tahtakurusu, mite ve toz akarları, kuş biti gibi canlılar insanları ısırarak kanları ile beslenir. Pire değişik boyutları ve sert vücut yapısı ile olduğu kadar, zıplama şampiyonu bir böcek olması ile kolaylıkla anlaşılır. Pireye benzeyen böcekler arasında sıçrayan kuyruk böcekleri de sıçrama yeteneğine sahiptir. Dünyada bilinen yaklaşık 1600 civarında pire çeşidi olduğu bilinmektedir.
Toz piresi ise oldukça minik boyutlarda olan pire larvalarına verilen isimlerden biridir. Çoğu zaman ev ve iş yerleri gibi kapalı alanlarda insanların huzurunu ciddi anlamda bozan pireler arasında en zor anlaşılanıdır. İnsan sağlığını ciddi anlamda olumsuz etkilediği kadar geceleri ve gündüzleri ciddi anlamda huzurunu kaçıran pire türleri oldukça yaygın bir şekilde hem kapalı alanlarda hem de açık alanlarda görülürler. Toz piresi nedir, yatak piresi neye benzer? diğer pirelerden farkları nelerdir? çoğu insanın zihnini meşgul eder.
Yatak pireleri ile mücadele genel anlamda tüm pire çeşitlerini kapsayan oldukça ciddi bir ilaçlama yöntemini zorunlu kılar. Toz piresi, Kum piresi ve ev akarı adıyla da bilinen bir pire türü olarak insanların ciddi şekilde sağlığını olumsuz etkiler. Toz piresinin büyüklüğü bir noktanın yarısı şeklinde iken, hayvan pireleri susam tanesi iriliğinde ve yataklar ile koltuk ve halılarda sıkça görülür. Kuş biti ile sıkça karıştırılan pireler sıçrayarak hareket eder.
Toz Piresinin Özellikleri
Yatak piresi olarak bilinen pireler genellikle koyu renkte görünür. Toz piresinin yaşam süresi yaklaşık 3-4 ay kadardır. Kum piresi ile toz piresi sıcak, nemli ve ışığın olmadığı yerlerde daha yoğun olarak yaşar. Nemin ve tozun çok yoğun biçimde olduğu bölgeler toz piresinin elverişli yaşam alanları arasında başta gelmektedir. Toz piresinin de kendi içinde farklı yapıda çeşitleri mevcuttur. Ren görünümleri ise sarı, kahverengi, kırmızı görünümlerde farklı olarak ortaya çıkar. Yaşam alanlarında rahatsızlık veren toz pireleri bulunmaktadır.
Toz piresi nasıl ve neyle beslenir? Toz piresi insanlardan dökülen kepek, kıl, deri döküntüleri gibi organik maddelerle beslenerek yaşamını sürdürür. Bu nedenle tüylü hayvanlar ve insanların bulunduğu yerlerde görülmesi gayet olağandır. Pek bilinmese de toz pireleri topladıkları besinleri gübre topu haline getirerek etrafa bırakır ve yaşam alanlarında kirlenmeye neden olur. Toz pirelerinin dışları özel bir tabakayla kaplı haldedir. İçleri enzim ile dolmuş gübre toplarıyla beslenme özellikleri yerine getirilir.
Toz piresinin zararları insan sağlığı açısından oldukça sıkıntılı bir süreç ortaya çıkarır. Başlıca neden olduğu hastalıklar ise alerjik astım, saman nezlesi ve egzama gibi hastalıklara yol açarlar. Hassas yapılı kişiler ve duyarlı olan kişiler için toz pireleri düşman yaratık olarak son derece rahatsız edicidir. Günde 25-35 sefer dışkı bırakan toz pireleri yaşam alanlarında ciddi hassasiyete yol açar. Ayrıca yukarıda saydığımız hastalıkların yanında bronşit gibi üst solunum yolu hastalıklarına sebep oldukları bilinmektedir.
Yatak Piresi İle Toz Piresinden Nasıl Kurtulunur?
Toz piresinden nasıl kurtulunur? İnsanın kabusu haline gelen toz piresi ve yatak piresinden kurtulmak için etkili ilaç ve yöntem şarttır. Özellikle bulundukları bölgeler halı, yatak altları, çatlak bölgeler, yatak içi, koltuk, duvar dipleri ve parke arası gibi hemen her bölgede bulunabilir. Kum piresi ile toz pireleri daha çok tozlu bölgelerde üremesine rağmen tozun olmadığı, temiz ortamlarda bile kolayca yaşam sağlayabilir. Bilindiği gibi pireler yumurtasını dağınık bir şekilde evin birçok yerine bırakır ve hızlı bir biçimde üremeye başlar.
Toz piresinden kurtulmak için evin kapsamlı bir biçimde temizlenmesi şarttır. Bu nedenle elinizin altında bulunan en büyük yardımcınız elektrikli süpürge olarak yardımınıza koşacaktır. Temiz bir ev, toz pirelerinin yaşama olasılığını azaltır ve yaptırılacak bir ilaçlama ile yok edilebilir. Evin sıkça temizlenmesi, yastıkların, yorganların, koltuk döşemelerinin, halıların iyice silkelenerek düzenli bir şekilde süpürülmesi gerekir. Ayrıca evin aydınlık tutulması toz pireleri ile mücadelede başlangıç için hayli faydalı olacaktır.
Toz piresi nasıl yok edilir? sorusuna kesin bir cevap arıyorsanız mutlaka pire ilaçlama yaptırmanız gerekecektir. Profesyonel ilaçlama firmaları ile çalışarak evinizi ilaçlatmanız pirenin yok edilmesi ve kum piresi ile toz ve yatak piresini öldürmenin en etkin yoludur. Pirenin yaşam alanlarında üremesi uzun vadede önemli sağlık problemlerine yol açacaktır. Bilindiği gibi toz pireleri diğer pireler gibi olağan üstü bir hızla ürerler ve adeta insanların kabusu haline gelirler. Evi silip süpürmeniz ya da eşyalarınızı temizlemeniz kısmi çözüm olacaktır.
Kum Piresi Yatakta Olur Mu?
En küçük çatlaklarda bile onlarca toz piresi yumurtası bulunabilir. Kum pireleri olarak isimlendirilen minik bu sağlık düşmanı alerjenlere mite ve toz akarı ismi de verilir. Değişik tür ve renkleri bulunur. Uyuz böceği diye bilinen deri altı böcekleri bunların içinde en rahatsız edici ve sağlık düşmanı zararlılardır. Belki de karşınıza çıkabilecek en iğrenç yaratıklardan biri. tungiasis veya jigger isimleri ile de bilinir. Bu sinsi böcek deri altına girerek şişer ve boyutunun yaklaşık on katına ulaşarak ciddi anlamda sağlık sorunlarını tetikler.
Deri altında ise ölmeden önce yumurtalarını bırakır ve insan derisi altında üremeye başlar. İnsan vücudunda aşırı kaşıntı ve acı hissi yayar. Hemen fark edildiği zaman müdahale edilmezse uzuv kaybına bile yol açabilme riskleri mevcuttur. Kum piresi ile toz piresi daha çok atıl bölgeler, aşırı tozlu ve kumlu yüzeyler ile hayvanların yattığı ortamlarda daha fazla bulunmaktadır. Toz piresi ilaçlama ile yatak böceği ilaçlama servisi çok profesyonel olarak yapılmak zorundadır.
Kenar köşelere böcek ilacı sıkarak kum piresi ve toz akarlarını yok etmek asla söz konusu değildir. Deri altı böceği ile miteler en zor imha edilen mikroskobik canlılardan başta gelenlerdir. İnsanlar uyuz ve toz akarı ile sorun yaşadıkları zaman çok uzun süre bu sorundan kurtulmak için çaba harcar ve çok yorucu stresli süreçler yaşar. Böcek ilaçlarına olan dirençleri deri altına girmeleri ve kumaşların gözeneklerine kadar işlemelerinden kaynaklanır. Bu nedenle yatak piresi ve toz böceği ilaçlaması birden fazla yapılmasını zorunlu kılabilir.